Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

A tőzsde megnyitása

Mint értesülünk, a budapesti értéktőzsde március 14-én, de legkésőbb 15-én fog ujra megnyittatni. Ezzel egyidejüleg a bécsi tőzsde is megnyilik. Az uj rezsim szabályai ugy Budapesten, mint Bécsben véglegesen megállapittattak és az érdekeltek által elfogadtattak. 

A budapesti értéktőzsdei forgalom uj rendje a következő: 

1. A tőzsdeszerű magánforgalom lebonyolitását célzó összejövetelek a tőzsde áruüzleti termeiben minden hétköznapon d.e. 11 1/2 órától 12 3/4 óráig tartatnak meg. Máshol és szünidőben tőzsdeszerü magánforgalom nem bonyolitható le. 

2. A magánforgalom kiterjed azokra az értékpapirokra, melyek a háboru kitörésekor a budapesti tőzsdén regisztráltattak, továbbá a magyar és osztrák hadikölcsönökre, valamint azokra az értékekre, melyeket a tőzsdetanács a háboru kitörése óta jegyzésre engedett vagy engedni fog. A magánforgalom nem terjed ki a valutákra, devizákra és a tőzsdén hivatalos árfolyamjegyzék III. és IV. cimei alatt felsorolt értékpapirokra (záloglevelek, állami és községi kölcsönkötvények és elsőbbségi kötvények); kivétetnek az ezen cimek alatt szereplő sorsolási kötvények, melyekben az üzletkötés megengedtetik. 

3. A magánforgalomban, a határidőüzlet teljes kizárásával csak készpénz fizetés ellenében való üzletek köthetők. Oly üzletek, melyeknek tárgyát legalább egy tőzsdei kötés képezi, a közvetlen lebonyolitás mellőzésével a budapesti Giro- és pénztáregylet utján bonyolitandók le. 

4. Az árfolyamok nem jegyeztetnek és a hirlapok alján vagy más hasonló módon nyilvánosságra nem hozhatók. 

5. Az üzletek hetenkint kétszer, kedden és pénteken, d. e. 11 óráig leszámolás céljából a Giro- és pénztáregyletnél bejelentendők. Ezek a napok egyuttal az ugynevezett kasszanapok is. 

6. A leszámolási kurzusokat a bejelentett eredeti kötések árfolyama alapján a Giro állapitja meg. 

7. A differenciák befizetése a kasszanapokon d.e. 10 1/2 óráig a Gironál történik. 

8. A Giro a differenciákat ugyanezeken a napokon 11 1/2 órától 12 óráig fizeti ki. Az értékpapirok effektiv szállitása és átvétele a kasszanapokon d.e. 11 óráig történik. 

9. A szövetséges és neutrális államokból származó értékpapirok csak ugy vehetők át vagy lombardirozhatók, ha a szövetséges vagy semleges állam jól akkreditált pénzintézetének vagy bankházának affidavitjával vannak ellátva. 

10. A fenti szabályok a tagok által a magánforgalom keretein kivül és a tőzsdén nem jegyzett értékekre nézve is betartandók. 

11. A tagok kötelezik magukat, hogy megbizásokat csak megfelelő fedezet ellenében fogadnak el. 

12. Magyar és osztrák állampapirokban üzletek csak olyan ügynökök utján köthetők, akiknek neveit az értékpapir kereskedők egyesületének elnöksége irásban közölni fogja. Ezekben a papirokban olyan tőzsdetagokkal, akik az értékpapirüzlettel hivatásszerüen, illetve bizományban foglalkoznak, frankoüzletek se a magánforgalomban, se ezen kivül nem köthetők. 

14. A magánforgalomban kötött üzletekre nézve a budapesti áru- és értéktőzsde szabályai érvényesek. 

A bécsi tőzsde lényegében hasonló rendszabályok mellett nyilik meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Giro
Szabóné Fricska Anna

A pénzzel való foglalatosság nyelvébe az olasz nyelvből átkerült szó alapjelentése forgatmány. 

Leggyakrabban valamilyen értékpapír (általában váltó) átruházása más személyre. Használják a készpénz nélküli pénzintézeti elszámolásokra is.


Mai írott alakja: zsíró


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98