Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Az antant elképzelései a békéről

Az újraválasztott amerikai elnök, Wilson 1916. már májusában felajánlotta a harcoló feleknek békeközvetítését. Az amerikai elnök decemberben újra próbálkozott, jegyzékben kérve a harcoló feleket, ismertessék elképzeléseiket, milyen feltételek alapján hajlandók béketárgyalásokat kezdeni.

Németország csupán az amerikaiak semlegesítésére gondolt, ezért az általános frázisokat örömmel fogadta, de a decemberi közvetítési ajánlatot elhárította. A németekétől nem sokban különbözött a brit álláspont: a szigetország is a végső és teljes győzelemben reménykedett. Az antant hatalmak január 12-én küldték el válaszukat a központi hatalmak decemberi közös jegyzékére.

Elzász és Lotharingia átadását, Belgium, Szerbia és Montenegró függetlenségének helyreállítását követelték. Feltételeik egyike akkor is, utóbb a történettudományban is sok vitát váltott ki. Eszerint a béke feltétele „az olaszok, szlávok, románok és csehszlovákok felszabadítása az idegen uralom alól”.

 

Sokan ezt a Monarchia felbomlasztására irányuló tervként értelmezték. A történészek később tisztázták, hogy valójában az antant ekkor nem erre gondolt: a Monarchia mint ország teljes felszámolása csak 1918.-ban jelent meg az antant céljai között.

Békére 1917-ben nem került sor. A semlegesek és a saját közvélemény megnyerésére irányuló diplomáciai- és propaganda-manővert az antant nyerte meg. Mind nyilvánvalóbbá vált, hogy csak a nagyon nehéz helyzetben lévők (a Monarchia, később Oroszország és Románia) hajlanak a békére, a többiek, így Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország készek folytatni a háborút a remélt teljes győzelemig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98