Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Földgázrobbanás Tordán

A Kissármásról Tordára vezetett földgáz márczius 26-án délelőtt nagy katasztrófát okozott Tordán, szétrombolta Kimpel földbirtokos, bankigazgatónak a Vallásszabadság-téren levő egyemeletes házát és számos emberéletet kivánt áldozatul.

 

Tordán a napokban fejezték be a földgáz csőhálózatának kiépítését, a magánlakásokba vezető gázcsövek is elkészültek s földgázszolgáltatást a napokban akarták megkezdeni. A földgázt Kimpel bankigazgató is bevezetette házába. Hétfőn délelőtt a házban lakó Fried Farkas dr. ügyvéd cselédje égő gyertyával zöldségért ment le a pinczébe. Pár pillanat mulva bekövetkezett a katasztrófa: a pinczében – úgy látszik – gázömlés volt s a gáz az égő gyertyától irtózatos dörrenéssel felrobbant. A ház kártyavárként omlott össze, elülső része – a hol Füssy Józsefnek könyvkereskedése és Petrikás Emilnek divatkereskedése volt – a pinczébe sülyedt s a belső berendezés dirib-darabra zuzódott. részben elégett. Elpusztult továbbá Fried Farkas dr. ügyvéd magánlakása és irodája s az "Aranyosvidék" czímű lapnak az emeleten levő helyiségei. A szomszédos takarékpénztári épület falai megrepedeztek és a takarékpénztár épületében levő üzlethelyiségek is megrongálódtak. Eddig huszonhárom embert húztak ki a romok alól, köztük tizenkét halottat. A tizenegy sebesült közül öten halállal vívódnak. Az áldozatok között vannak: Milotai Zsuzsa szakácsnő, a kit szénné égetten hoztak ki a romok alól, Bakó Anna huszonhárom éves leány, az Aranyosvidék kiadóhivatali tisztviselőnője, Foji Ella tizennyolcz éves tordai urileány, kinek testét darabokra tépte a robbanás. Petrikás Emilné, Nagy Lajos tanoncz, Viski Juliska elárusító leány, Nagy Sándor adóhivatali szolga, kinek a teste szénné égett. A többi áldozatot nem lehetett felismeri. Ferotik Erzsébet kiszolgáló leány súlyosan megsebesült, Nagy Dénes, a Fried-iroda irnoka halállal vívódik, Barta Rózsika elárusító leányt nyomorékká törte a robbanás. Ugy hiszik, hogy még öt ember lehet a romok alatt. Fried Farkas dr. ügyvéd, felesége és gyermekei, Füssy József kereskedő és felesége a katasztrófa idején nem tartózkodtak a házban. A halottakat bonczolták s szerdán délután temették a tordai református templomból.


A robbanás áldozatai a későbbi megállapítás szerint eddig tizenhárom halott, hat súlyos és hat könnyű sebesült. A romok alatt, a melyeknek eltávolítása folyamatban van, valószínüleg még három vagy négy áldozatot fognak találni. A vizsgálóbizottság megkezdte működését a földgázrobbanás okainak kiderítésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét Elek Ilona nyerte az év első vívóversenyét
A KaSE rendezésében vasárnap délelőtt tartották meg az év első...
Tizennégy éves kislány Csák Ibolya nyomdokában Tizennégy éves kislány Csák Ibolya nyomdokában
Hölgy-atlétikai versenyt rendeztek a Margit-szigeten, amelyen...
Kormánytagok a gazdaságpolitikáról Kormánytagok a gazdaságpolitikáról
Kunder miniszter a továbbiakban a kereskedelemmel kapcsolatos...
Santelli vivóakadémiája Santelli vivóakadémiája
Santelli Italo lovag vívóakadémiája az idén is szép számu közönség...
Rövidek Rövidek
A Reuther ügynökségnek jelentik Tokióból, hogy a tengerészeti és...
A MAC nemzetközi birkózóversenye A MAC nemzetközi birkózóversenye
Kétnapos küzdelem után vasárnap este 11 órakor ért véget a...
Hírek a belföldről és külföldről Hírek a belföldről és külföldről
Kecskeméten régen érzett hiányt van hivatva pótolni az uj, Kecskeméti...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A budapesti kereskedelmi kikötő megépitésével tudvalévően elzárják a...
A Cambridge 6 : 0-ra győz a Margitszigeti Labdarugó Csapata ellen A Cambridge 6 : 0-ra győz a Margitszigeti Labdarugó Csapata ellen
Szép számu közönség gyült egybe a margitszigeti pályán. A közönség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98