Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Iparosok kongresszusa

Vasárnap kezdődött Thék Endre udvari tanácsos elnöklésével a régi képviselőház nagytermében az a két napra tervezett kongresszus, amelyet az ipartestületek országos szövetsége rendez.

A kongresszus első napján rengeteg iparos jelent meg az ország minden részéből, de képviselve volt a minisztérium és több hatóság, valamint testület is. A kereskedelmi minisztériumot dr. Fenyvessy József osztálytanácsos, a fővárost Vita Emil tanácsnok, a technologiai muzeumot Gaul Károly, az iparegyesületet dr. Soltész Adolf képviselte. Megjelent azonkivül gróff Batthyányi Tivadar, Barabás Béla és Földes Béla képviselő. 

Megnyitó beszédében Thék Endre udvari tanácsos elmondotta, hogy a magyar iparosságot készületlenül találta a háboru és épen ezért a ház és a föld, amit könnyen lehetett tovább müvelni, addig az iparos bevonulásakor csak az éhező asszony és a gyerek maradt otthon, a mühelyt pedig nyugodtan becsukhatták. Az ilyen becsukott mühelyek megnyitásához nagy tőke kell majd a háboru után, s a szerény, harctérről hazatérő iparosokat segiteniök kell majd az itthon maradottaknak. 

Ezután dr. Fenyvessy József a kereskedelemügyi miniszterium nevében üdvözölte a kongresszust, majd Vita Emil biztositotta az iparosokat, hogy a főváros mindent el fog követni a magyar ipar fejlődésére. 

Gróf Batthyányi Tivadar volt a következő szónok.
Kifejtette, hogy arra kell törekedni, hogy a kormány támogatása nélkül is hatalmassá, erőssé kell növelni az iparosságot. 

Szabó Károly (Nagyvárad) önálló vámterületet követelt.
Spitz Lajos azt a nézetét fejtette ki, hogy az iparosságot meg kell védeni a mezőgazdák uzsorájától és kárhoztatja az elnökséget, hogy ezt addig nem tette meg. Szakmárdi János iparminiszteriumot követelt. A választás megtörténte után kellett volna a tulajdonképeni kongresszusnak megkezdődni, de az idő előrehaladottságára való tekintettel elhatározták, hogy csak holnap, hétfőn délelőtt 9 órakor fogják folytatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98