Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Mirbeau hazafisága

Ambrus Zoltán: Háborús jegyzetek

Octave Mirbeau, a kiváló francia regény- és drámaíró, aki február 16-án halt meg, a háború kitörése óta nem adott életjelt. Lehet, hogy csak azért nem, mert már régóta beteg volt, de nem lehetetlen az sem, hogy a háború némította el, amelyet semmi esetre se látott olyan szívesen, mint Maurice Barres meg a többi boche-faló híresség.

 

Régebben gyakran írt pacifista-szellemben, soha se titkolta el, milyen nagyra becsüli a német kultúrát, a francia háborús párt vezetőinek személyes ellensége volt s ha kegyetlenül támadó, maró bírálataiban nem kímélt se tekintélyt, se semmiféle pártot, a legkitartóbban és gyilkos szatírájának legélesebb kifakadásaival a nacionalista párt előkelőségeit üldözte.

 

628 - E - 8 című úti napló-szerű könyvében, mely hat-hét évvel ezelőtt jelent meg, hosszasan fejtegette, hogy Belgium föllendülését a németeknek köszönheti - a német technikusoknak, kereskedőknek, hajósoknak, mérnököknek, tőkéseknek - és hogy ami Belgiumban őseredeti: ez vagy szánalmas vagy nevetnivaló.

 

Mikor legjobb színműve - Az üzlet üzlet - Berlinben is színre került, "Haladás" címen cikket írt a Berliner Tageblatt-ba és szinte áradozó szavakban fejezte ki, mennyire tiszteli, szereti és csodálja a németeket. Azt is tudták róla, hogy a háború előtt sokat levelezett Németországban lakó barátaival.

Amikor meghalt, a német újságok, melyek mindezt nem felejtették el, meleg hangú nekrológokat írtak róla. Elmondták, hogy Mirbeau, aki a Dreyfus-pör idején is Zola oldalán küzdött az igazságért, éppen úgy "utálta a háborút", mint a Débâcle írója; fölemlegették, milyen "kérlelhetetlen kritikusa" volt Mirbeau "a tulajdon honfitársainak" és milyen "fanatikusnak mondható" tisztelője a németeknek. Sőt azt is megtáviratoztatták maguknak - természetesen Svájcból -, hogy a háború kitörése óta Mirbeaut többször is felszólították ismert szimpátiáinak megtagadására, de Mirbeau nem volt kapható arra, hogy csak egy sort is írjon a központi hatalmak ellen.

Ezek a kis túlzások Franciaországban kellemetlen feltűnést keltettek. És mert Mirbeau-nak dühös és kíméletlen kirohanásaival sok ellenséget sikerült összegyűjtenie, hozzátartozóinak most nem csekély fáradságába kerül, hogy megvédelmezhessék a halottat a hazafiatlanság vagy éppen a hazaárulás vádja ellen.

 

Özvegye, aki valaha Alice Regnault néven híres színésznő volt - szerencséjére -, fel tud mutatni egy olyan kéziratot, mely kétségtelenné teszi Mirbeau hazafias érzéséit és nem nagy számú barátjainak egyike, Gustave Hervé nem késlekedett azzal, hogy lapjában közzétegye Mirbeau-nak ezt a "politikai végrendeletét".

Ebből a - talán újságcikknek szánt - kéziratból kiderül, hogy Mirbeau éppen olyan jó francia volt, mint bármelyik írótársa. Csak "Németország bűné"-ről és "váratlan támadásá"-ról van szó benne, meg arról, hogy Németország ezzel a jóvátehetetlen vétkével eljátszotta azt a jogát, hogy tovább is mint a kultúra zászlóhordozója szerepelhessen. Kiderül, hogy Mirbeaunak Németország irányában való rajongását a háború gyűlöletté változtatta át.

Mirbeaunak síron túl is hű ellenségei azzal gyanúsítják ugyan a nem egészen megbízható Hervét, hogy ezt a "politikai végrendelet"-et ő maga költötte, de a francia józanság nem hiheti el, hogy ez a gyanú alapos. A francia kissé hiszékeny, de nem annyira, hogy el tudja képzelni azt a kajánsággal áthatott ridegséget és sivárlelkűséget, mely vérző honfitársainak láttán is együtt tudna érezni a támadónak vélt ellenséggel. A francia már sokszor láthatta, tudja, hogy attól a perctől kezdve, mikor kitört a háború, mindenki hazafi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gyermekek és a háború Gyermekek és a háború
Az anyák sirnak, de a gyermekek örülnek… Melyik gyermek ne...
Levél egy elköltözött barátom után Levél egy elköltözött barátom után
Sándorkám, először életedben vagy tehetségtelen - igaz, hogy ehhez...
Gömbös és Dollfuss tanácskozása Bécsben Gömbös és Dollfuss tanácskozása Bécsben
A vasárnap reggeli osztrák lapok egyformán nagy jelentőséget...
Egyelőre nem épül fel az ujpesti rakparton a főváros 10.000 személyes strandfürdője Egyelőre nem épül fel az ujpesti rakparton a főváros 10.000 személyes...
A háborús viszonyok ellenére most állítják össze a városházán a...
Lutrijáték állami támogatással Lutrijáték állami támogatással
Az állam eltörölte a kislutrit, mert megzsarolta a szegény embereket,...
Hubay és Ruszkay feltünő leleplezései Szálasi módszereiről és nyilaspárt rejtelmeiről Hubay és Ruszkay feltünő leleplezései Szálasi módszereiről és...
Ismeretes, hogy Szálasi a Nyilaskeresztes Párt több vezetőjét kizárta...
A MAC csapata nyerte meg az első ízben megrendezett Szedmáky-emlékversenyt A MAC csapata nyerte meg az első ízben megrendezett...
Galántai Szedmáky József dr., a MAC jó képességű kardvívója,...
A zsidótörvény „negativ rendszabálya” után pozitiv intézkedéseket sürgetett Antal István államtitkár A zsidótörvény „negativ rendszabálya” után pozitiv...
Antal István igazságügyi államtitkár, a pápai kerület képviselője,...
Máris jó formában van az Újpest Máris jó formában van az Újpest
Újpest - MTK 4:1 (4:0) Az Elektromos-pályán a második mérkőzésre sem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98