Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

A „vörös gróf” 1917-ben

(Béke – vagy a „két veszedelem”) Károly trónraléptéhez én, megvallom, sok reményt fűztem. Röviden szólva: reméltem, hogy a tizenkettedik órában sikerülni fog a békét megkötni. Reményeimet ugyanakkor megerősítette, hogy a király Czernint nevezte ki külügyminiszterré, akinek Ferenc Ferdinándhoz való szoros nexusa köztudomású volt.

 

Reményeim aggodalmakkal voltak vegyesek, mert hiszen … Ferenc Ferdinánd politikájának végcéljai semmiképp sem voltak demokratikusak … Azt tudtam Czerninről, hogy magyarellenes, de azt is tudtam róla, hogy ez a tendenciája legelsősorban a … magyar feudális uraknak a befolyása ellen irányul …

Gondolatom ekkor azonban mégiscsak az volt, hogy csak jussunk el a békéig, a Monarchia lépjen csak a föderáció terére: a demokrácia, a szociális fejlődés, Magyarország teljes függetlenítése, egyszóval a föderációnak Kossuth szellemében való keresztülvitele majd csak megvalósul – a tömegek akaratából.

Két veszedelemtől tartottam. Az első veszedelem az volt, hogy a németek győzelme esetén Közép-Európa egyetlen nagy kaszárnya lesz, éspedig nem csak a német uralkodó osztályok akaratából, hanem azért is, mert a levert antant óhatatlan és állandó revans-szándékától való félelem is kaszárnya-életre fogja a középhatalmakat kényszeríteni.

 

Ez pedig a kicsi és gyönge Magyarországot gazdaságilag, szociálisan és szellemileg teljesen tönkre tenné.

A másik veszedelmet az antant győzelmében láttam. Ha az antant győz, minket magyarokat, akik a németek mellett a háborút végig küzdöttük, ugyanaz a sors ér, mint azokat, akik a német ügyet szolgálták. A föderáció ugyan elkövetkezett volna, de meghallgatásunk nélkül és a mi igazságosan fölfogott érdekeink ellenére.

Károlyi Mihály gróf emlékiratából
(Károlyi 1918-ban miniszterelnök,
1919 elején köztársasági elnök)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98