Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Itt a tél....

Még ugyancsak szürke novemberi köd terpeszkedik a lombfosztotta fákra, de Télapó már ráteregette deres köpenyét a kopár tarlókra.... Nemsokára egészen itt lesz havas ábrázatával. Igy zengedeznék a falu poétája. A városé már nem ilyen lirikus hangulatu. A fantáziája tüzét ma végérvényesen lelohasztja a hideg kályha – tekintettel a széninségre. Még azzal is számolnunk kell, hogy télen a tolvajinvázió ugyancsak állandó offenzivában van.


Speciális hadosztálynemei közé mindenekelőtt a betörők tartoznak. A korán leereszkedő homály, a hosszu éjszakák egyenesen szezonjukká teszik meg a telet. És kivált most szaporodnak a betörések, mert a nyomoruság még mindit több, mint a hadimilliomosok. Fehérnemű, ruhadarab vagy akárcsak egy pár liszt-, zsirjegy már magában véve elég nagy kincs és a betörő lakásfosztogatónak biztos a zsákmány, pénzt vagy ékszert akár ne is lásson. A m.t. publikum jól teszi tehát, ha e megállapítások szerint berendezkedik és mindent megtesz a saját érdekében, hogy végső reménységképpen ne kelljen a rendőrségre szaladgálni.


Legyen rendőr mindenki maga is a maga háza táján. Ne hagyja egészen magára elárvultan a lakását, mert betört ajtókat s egyenlőre alig kiheverhető leltárhiányt találhat mikor visszatér. Ha pedig nem őrizheti maga vagy családtagja állandóan a lakást, lássa el jól becsületesen a lakása ajtaját Wertheimzárral, lakatolja felül még külön. A betörő nem szivesen vesződik, idő, munka az és hátatfordit annak a lakásnak, ahol gondos gazda van....
A betörők mellett külön tolvajfullartárjai a télnek a kabáttolvajok is. Azelőtt apró, züllött exisztenciák, akik többnyire alkalmi keresetképpen keresték fel kávéházakból, vendéglőkből és előszobákból hirtelen kiemelt kabátokkal a zálogházakat vagy ószerescégeket, ahol néhány garassal jutalmazták működésüket. Ma azonban az sincs így. Egy-egy télikabát vagy felöltő felér egy középszerű telek árával, vagy legalább is ér annyit, mint egy előkelő aranyóra. Azzal a különbséggel, hogy aranyórát még mindig bőven és jutányosan lehet venni, ellenben télikabátot, felöltőt nem, ha csak jelzálogilag be nem tábláztatjuk valamely ingatlanunkra. Bizony félre minden tréfával! Maholnap már így is lesz.


A kabáttolvaj tehát ma már előkelő tolvaj. Nem alkalmi csirkefogó, hanem rendes tolvaj, akinek nem kell a többi brancs előtt szégyenkeznie. Következéskép szépen szaporodik ezeknek száma is és tünnek egyre-másra kávéházakból, vendéglőkből a kabátok.


Orvosság, segítség?! Ne tessék sajnálni a ruhatár díjat! A ruhatár mégis csak egy kis biztosító intézet. Vajjon micsoda könnyelműség volna, ha az ember egy pár százast, sok százast felaggatna valamelyik fogasra a kávéházban, ahol annyi ember jár, s aztán oda sem néz többé... Pedig minden kabát ma sok százas. Be vele tehát saját külön safe deposit-jába: a ruhatárba!


Legyen inkább a ruhatárosoknak vele dolguk és nem utólag a detektiveknek. Mert akármilyen nagyszerűen nyomozzanak, ha egyszer hozzájuk került a kabátügy, olyan hamar azt mégsem tudják előkeríteni, mint szám után, kényelmesen a ruhatáros.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Malomiparunk új világgazdasági szerepe Malomiparunk új világgazdasági szerepe
A magyar malomipar mai helyzete és jövő problémái rendkívül fontosak...
Jób Dániel
Magános, éjjeli séták jutnak az eszembe, ifjúkori séták, mikor két...
Petőfi nem Kiskunfélegyházán, nem Szabadszálláson, hanem Kiskőrösön született Petőfi nem Kiskunfélegyházán, nem Szabadszálláson, hanem Kiskőrösön...
Petőfi Sándort három város tekinti a maga szülöttének: Kiskőrös,...
Kozma motorkerékpáron összes autókat megelőzte a KMAC téli versenyén Kozma motorkerékpáron összes autókat megelőzte a KMAC téli...
Kissé elkésett a KMAC „téli versenye”, hiszen ragyogó...
A Budapest-Siófok távverseny A Budapest-Siófok távverseny
A start. A hajnali órákban kezdődött a gyülekezés a fehérvári-úti...
Két új francia színdarab Két új francia színdarab
Két boldog ember. A kultúra tetőpontján élnek. Olyan fajtából valók,...
A franczia-angol-orosz szerződések titka A franczia-angol-orosz szerződések titka
Az a hir, hogy a pétervári munkástanács külügyi bizottságot alakított...
A keleti arcvonalon bekövetkezettt kedvezőtlen időjárás seholsem tudta hátráltatni a németek elszakadó mozdulatait A keleti arcvonalon bekövetkezettt kedvezőtlen időjárás seholsem...
A keleti arcvonal déli részén pénteken lefoylt harcokról az Interinf...
Madách a mikrofon előtt  -  Németh Antal válasza Madách a mikrofon előtt - Németh Antal válasza
Amilyen mértékben sajnálom, hogy Az ember tragédiájának a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98