Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

Koronázás után

A nemzet és az uralkodópár nagy ünnepsége lezajlott, a szent korona, amely oly hosszu ideig nyugodott páncélszekrénybe zárva, ifju király homlokát és szép, melegszivű királyné vállát értintette. Az ünnepek után elégikus, kissé bánatos hangulat azonban nem ragadja meg szivüket a koronázás utáni napokon.

 

Nem fáj a szívünk a királyi pár távozása miatt sem, hiszen tudjuk, hogy visszajönnek, most már lesz lakója a budai várnak. De még másfajta örömet is jelent számunkra a jövő és más meggyőződés is támadt lelkünkben a koronázó napok alatt. Lehetetlen, hogy aki éber szemmel, fogékony elmével nézte végig a mult napok eseményeit, észre ne vette volna a változást, amelynek boldog részesei vagyunk mindannyian: magyarok.


A királyi pár itt időzése arról győzött meg bennünket, hogy hála a mindenhatónak, más élet kezdődik a magyar nemzet számára. A király ugy áll előttünk, mint egy ifju és boldog hős, aki a világháboru küzdelmeiben gyöngéd hitvesével és drága gyermekeivel együtt éri meg örömteljes koronázását, aki a magyar nép szeretetének legigazabb megnyilvánulása mellett lép trónra. A magyar nemzet pedig ugy szerepel, mint aki a vérzivatarban a király hüséges segítőtársa volt; együtt harcolt a királylyal és a királyért. Mi sem természetesebb, hogy ez az együtt végezett küzdelem örök kapcsot teremtett az uralkodó és nemzete között. A nép megmutatta, hogy mire képes és a királynak minden tette, minden lépése igéret arra nézve, hogy szeret, megért bennünket, hogy szivünk szerint óhajt tenni és sok sebünkre irt keres.


Körülbelül ezekben foglalható össze az a benyomás, amelyet a koronázási napok fényén, ragyogásán és sok ősi ceremóniáján is megéreztünk. Bizonyos, hogy a formaságok tultengése mindig a lényeg rovására megy. Ebben a tekintetben azonban őszinte csodálat illeti meg a királyi párt. Amikor a nemzet szeme reájuk volt irányítva, midőn a felbuzgó érzelmek templomi ünnepélyességüvé varázsolták az aranyos, biboros termeket, a trónus magasan minden fenköltsége és királyi fenségessége mellett is emberei tudott lenni az uralkodó.

 

Aki egyszer látta, tudja, hogy érző, meleg szíve lehet. Először volt alkalma tapasztalni ezt a magyar bakának, a fronton küzdő sok magyar legénynek. A trónörökös kék szeme, férfias, mély tekintete sok jó magyar fiunak remegtette meg szivét. Most aztán mi is láttuk, hogy ki a királyunk. Ifju, bátor, nyilt szivű, kegyelmes felség, akihez mindnyájuk legszeretetteljesebb, legjobb kivánsága fűződik. Ettől a jeles, szivünkhöz nőtt vitéztől biztos hittel várhatjuk a szebb jövőt, a nemzet és király közti szelíd és mégis minden ércfallal dacoló megértést.


Ezért nem szorul össze szivünk, hogy a felséges vendégekkel eltávozott a vonat nyugat felé. Tudjuk, hogy visszajönnek, tudjuk, hogy szeretetünk a szivünkben maradt ugyis. Most, mintha szebb korszak virradna, mintha régi szép idők fénye ragyogna felénk. Minden magyar ember foglalja imába ezt a reménységet és a hő kivánalmat, hogy a királyi pár és a nemzet boldogságára elmondhassuk ezekre a keletkező szép napokra az áment.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A koronázó főméltóságok,  Széchenyi Gyula, Festetich Tasziló, Csekonics Endre, Hornig Károly, Tisza István, Csernoch János, Várady Árpád, Skerletz Iván és Széchenyi Béla Károly király kitüntet egy magyar vitézt
Cikk-ajánló
Bankhírek Bankhírek
A Pesti magyar kereskedelmi bank eddigi vidéki szervezetét bőviteni...
A francia Stadion A francia Stadion
Stankovits Szilárd, a MASz elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság múlt...
Róza báróné halálára Róza báróné halálára
Szombat este ugyszólván egész Pest erről beszélt: hogy ,,Rózsa...
Kifogtak a Dunából egy ismeretlen hajós művésziesen tetovált holttestét Kifogtak a Dunából egy ismeretlen hajós művésziesen tetovált...
Vasárnap a Lánchíd budai hídfőjénél egy 32 év körüli hajófűtőruhába...
Szabó Miklós világrekordot futott 2000 méteren Szabó Miklós világrekordot futott 2000 méteren
Kitűnő rendezés mellett folyt le vasárnap délután a MAC szokásos őszi...
Clara Bow meséli Clara Bow meséli
Tizenhárom éves koromban „halálosan” beleszerettem egy...
Az újabb létszámcsökkentés elkerülhetetlen Az újabb létszámcsökkentés elkerülhetetlen
A belügyminiszter a szanálási törvény alapján a városokhoz két...
Feleséggyilkos orvos Feleséggyilkos orvos
Borzalmas feleséggyilkosságról adnak hírt Londonból. Ugyanis dr....
Halászat dinamittal Halászat dinamittal
Megrendítő szerencsétlenség történt a Vág folyón. Két tornoczi lakos,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98