Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

Koronázás után

A nemzet és az uralkodópár nagy ünnepsége lezajlott, a szent korona, amely oly hosszu ideig nyugodott páncélszekrénybe zárva, ifju király homlokát és szép, melegszivű királyné vállát értintette. Az ünnepek után elégikus, kissé bánatos hangulat azonban nem ragadja meg szivüket a koronázás utáni napokon.

 

Nem fáj a szívünk a királyi pár távozása miatt sem, hiszen tudjuk, hogy visszajönnek, most már lesz lakója a budai várnak. De még másfajta örömet is jelent számunkra a jövő és más meggyőződés is támadt lelkünkben a koronázó napok alatt. Lehetetlen, hogy aki éber szemmel, fogékony elmével nézte végig a mult napok eseményeit, észre ne vette volna a változást, amelynek boldog részesei vagyunk mindannyian: magyarok.


A királyi pár itt időzése arról győzött meg bennünket, hogy hála a mindenhatónak, más élet kezdődik a magyar nemzet számára. A király ugy áll előttünk, mint egy ifju és boldog hős, aki a világháboru küzdelmeiben gyöngéd hitvesével és drága gyermekeivel együtt éri meg örömteljes koronázását, aki a magyar nép szeretetének legigazabb megnyilvánulása mellett lép trónra. A magyar nemzet pedig ugy szerepel, mint aki a vérzivatarban a király hüséges segítőtársa volt; együtt harcolt a királylyal és a királyért. Mi sem természetesebb, hogy ez az együtt végezett küzdelem örök kapcsot teremtett az uralkodó és nemzete között. A nép megmutatta, hogy mire képes és a királynak minden tette, minden lépése igéret arra nézve, hogy szeret, megért bennünket, hogy szivünk szerint óhajt tenni és sok sebünkre irt keres.


Körülbelül ezekben foglalható össze az a benyomás, amelyet a koronázási napok fényén, ragyogásán és sok ősi ceremóniáján is megéreztünk. Bizonyos, hogy a formaságok tultengése mindig a lényeg rovására megy. Ebben a tekintetben azonban őszinte csodálat illeti meg a királyi párt. Amikor a nemzet szeme reájuk volt irányítva, midőn a felbuzgó érzelmek templomi ünnepélyességüvé varázsolták az aranyos, biboros termeket, a trónus magasan minden fenköltsége és királyi fenségessége mellett is emberei tudott lenni az uralkodó.

 

Aki egyszer látta, tudja, hogy érző, meleg szíve lehet. Először volt alkalma tapasztalni ezt a magyar bakának, a fronton küzdő sok magyar legénynek. A trónörökös kék szeme, férfias, mély tekintete sok jó magyar fiunak remegtette meg szivét. Most aztán mi is láttuk, hogy ki a királyunk. Ifju, bátor, nyilt szivű, kegyelmes felség, akihez mindnyájuk legszeretetteljesebb, legjobb kivánsága fűződik. Ettől a jeles, szivünkhöz nőtt vitéztől biztos hittel várhatjuk a szebb jövőt, a nemzet és király közti szelíd és mégis minden ércfallal dacoló megértést.


Ezért nem szorul össze szivünk, hogy a felséges vendégekkel eltávozott a vonat nyugat felé. Tudjuk, hogy visszajönnek, tudjuk, hogy szeretetünk a szivünkben maradt ugyis. Most, mintha szebb korszak virradna, mintha régi szép idők fénye ragyogna felénk. Minden magyar ember foglalja imába ezt a reménységet és a hő kivánalmat, hogy a királyi pár és a nemzet boldogságára elmondhassuk ezekre a keletkező szép napokra az áment.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A koronázó főméltóságok,  Széchenyi Gyula, Festetich Tasziló, Csekonics Endre, Hornig Károly, Tisza István, Csernoch János, Várady Árpád, Skerletz Iván és Széchenyi Béla Károly király kitüntet egy magyar vitézt
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Berlin szerint sem a görögországi, sem az egyiptomi események nem adnak okot aggodakomra Berlin szerint sem a görögországi, sem az egyiptomi események nem...
A Völkischer Beobachter vasárnapi száma „Angol délibáb”...
A főiskolai világbajnokságok atlétikai versenyei A főiskolai világbajnokságok atlétikai versenyei
A hölgyek már ott állnak a startnál. Izgatottan ássák a startgödröt....
A francia összeomlás után Páris legelőkelőbb negyedének, a Fauborg St. Germain-nek rendőr prefektusa került a francia főváros rendőrség élére A francia összeomlás után Páris legelőkelőbb negyedének, a Fauborg...
Az új párisi rendőrfőkapitány személye főleg azért érdekes, mert mint...
A külföldnek is segítenie kell a magyar munkanélküliség megoldásában A külföldnek is segítenie kell a magyar munkanélküliség...
Rőth Pál iparügyi államtitkár fogadta a sajtó képviselőit és...
A makói kiállítás A makói kiállítás
A nagy kiállítások helyét nálunk is a kisebb vidéki kiállítások...
A Cardiff City nyerte az Angol Kupát A Cardiff City nyerte az Angol Kupát
Cardiff City – Arsenal 1:0 (0:0) Az 52-ik kupadöntő nagy...
Megjegyzések egy miniszter nyilatkozatára Megjegyzések egy miniszter nyilatkozatára
Nyilván a fővárosi választások illuzióromboló eredménnyel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98