Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

Amiből a béke is hasznot lát

Azt mondják a tudósok és a gondolkodók, hogy a háboru tisztitó tűz, amely egyszerre pusztit el évtizedes, vagy évszázados emberi gonoszságokat. Ebben a tüzben megtisztul az emberiség s ujjá születve, uj korszak hajnalán ébred uj életre.

 

„A háboru sokat rombol, de többet alkot” mondják a technikusok, s ha ezt a két elméletet összevetjük és széttagolva elemezzük, rájövünk arra az igazságra, hogy nem szükséges a háboru, hogy elkerülhető a vérontás, de a borzalmak tengerében az emberek mintegy önmentő agymüködést fejtenek ki, a véginség kicsiholja az agyakból a szükséges alkotásokat, amiket a békés, nyugodt élet talán soha, vagy csak évszázadok mulva hozott volna meg az emberiségnek.

 

Néhány kézenfekvő példa nyomban igazolja ezt a tételt. Ha az ellenséges golyó veszedelme nem süvitene rideg valóságként a repülőgép és a léghajó-vezető füle mellett, a ma még hadicélu, emberölő szándéku légjárómüvek nem lettek volna máról-holnapra csaknem olyan biztos közlekedési eszközök, mint az automobil. Majd békében látjuk meg ennek az igazi csudáját. Ha az angol kapzsiság és tehetetlen düh nem zárta volna el Németországot Amerikától a tenger fölszinén, talán csak száz év mulva mertek volna a németek arra gondolni, hogy tenger alatt jussanak el a tulsópartra.

 

Ha nem volna szükség az élelmiszerekben, az embereket soha nem lehetne észszerü és gondos beosztásra szoritani. Minden téren megtaláljuk a háborus tanitás eredményét, s ha megérjük a háboru végét, s vissza tudunk emlékezni a háboru előtti és a háboru alatti állapotokra, az uj békés idők alkotásait annál nagyobb értékkel tudjuk élvezni, mert a hiányokat a magunk testével szenvedtük át. Ezt bizonyitja a képünkön látható gép is, amely Európának olyan részén végzi kulturmunkáját, ahol háboru nélkül igazán csak évszázadok mulva jutott volna sor az alkotásra.

A mi létfönntartó háborunk legkeményebb leckéje északon és keleten folyik le, az orosz óriással szemben. A terep, ahol tonnás súlyu hadijármüvek, ágyuk és társzekerek járnak mocsaras, ingoványos, ősi kulturátlan állapotu. Vajjon kinek jutott volna eszébe öt év előtt, hogy Galiciában, Oroszlengyelország sikságain és Oroszországban keresztül-kasul kőutakat épitsen? Ezek a területek Európa népességéhez számitva még igen nagy messzeségü idő ködében szunnyadtak, mig a tényleges szükség arra kényszeritette volna az illetékes köröket, hogy itt közlekedésről kell gondoskodni. A háboru az más, az a rombolás jegyében alkot.

 

A háborunak szüksége van pompás, kőalapépitményü utakra, hogy az emberölő ágyugépóriásokat tova lehessen szállitani. Igy jut Galicia, Oroszlengyelország, Oroszország, Albánia, Montenegró, s Európa egyéb kulturátlan vidéke a hadviselő felek győzelmi szükséglete révén épitett, gondosan föntartott utakhoz. Ezeket az utakat nem fogják szétrombolni, hanem fel fogják használni a vidék kulturájának az emelésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az új korcsolyacsarnok Az új korcsolyacsarnok
A Budapesti (Budai) Torna Egylet szénatéri versenypályáján az állandó...
Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika Japánt Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika...
Az Egyesült Államok kormánya eddig nem kapott választ arra a...
Plattkó játszott a Barcelonában Plattkó játszott a Barcelonában
Az FC Barcelona Plattkóval a kapujában 5:0 arányban legyőzte a Bishop...
Bestiális kéjgyilkosság áldozata a 12 éves Hajmás Ilonka Bestiális kéjgyilkosság áldozata a 12 éves Hajmás Ilonka
A nagytétényi Baross-telepen történt kéjgyilkosság ügye nagymértékben...
Különös versenyek
Semmi sem jellemzi jobban az angolok versenyzési szenvedélyét, mint...
Hatalmas versenyzőgárda a KMAC hármashatárhegyi versenyén Hatalmas versenyzőgárda a KMAC hármashatárhegyi versenyén
A hármashatárhegyi verseny 25.000 főnyi közönség előtt folyt le szép...
A sasvári nagy hadgyakorlatokról A sasvári nagy hadgyakorlatokról
Mióta Hollós Mátyás seregével Bécs ostromára indúlt, a Morva és Vág...
Készülék a villamos izzólámpák világítóerejének mérésére Készülék a villamos izzólámpák világítóerejének mérésére
Almakukacok a mikrofon előtt – Háromszázmillió csillagot látni...
Liszthiány Szegeden Liszthiány Szegeden
Szegedről jelentik a Magyar Távirati Irodának: Szeged városa nagyobb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98