Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

A piacon

Valamikor, mikor még a béke napja ragyogott, mindazonáltal a sorssal épp ugy zsörtölödtünk és elégedetlenkedtünk, nagyokat szavalva a létért való küzdelemről, - hihetetlennek tetszett volna nekünk ez az egész állapot, amit ránk zuditott a világháboru. Most azután ugyancsak visszasóhajtjuk a szép multat és meghatva elmélkedünk boldog időkről, mikor volt tetszés szerint liszt, kenyér, a mészáros is szivesen hitelezett és nem szidtak le nyilvánosan a piacon, ha kalarábéra, zöldbabra, krumplira és egyéb inyencfalatokra azt a merész véleményt kockáztattuk meg, hogy drága. Nagyon megváltoztak az idők! … és változtak emberek, elvek, felfogások. Ma a csirkefogás is előkelő tolvajlási nem és az az arisztokrata betörő, aki csak pénzre vadászik a feltört Wertheim-kasszában, bolond. Többet ér annál egy középfinom kenyérjegy, sőt még a babjegy sem kutya, a cukorjegy pedig egyenesen a bankósulyával vetekedik. Nincs is abban semmi meglepő, hogy cukorjegyet hamisitottak.

 

Nagyon igaza van az öreg Hindenburgnak! A front mögött épp ugy van háboru, mint a lövészárokban. És idehaza az asszonyaink a hősök, akik közül akármelyik épp ugy megérdemelné a signum laudist, amikor az ebédrevalót kiverekedte, mint frontbeli férfikartársa. Mert sok csalafintasággal és bajjal kell megküzdeni. Az árdrágitók és szélhámosok teljes gőzzel dolgoznak, s némelykor olyan leleményességgel, hogy rengeteg a rendőrség dolga. Hosszu lista, könyvre menő volna, ha trükkjeiket, furfangjaikat csokorba szednők, egyet azonban – mint tipikust – megörökitünk itt.


Történt egy vidéki város piacán. A szolgálatot teljesítő rendőrtisztviselő észrevette, hogy a piacon van is zöldség és nincs is zöldség. Kosarakban ugyan nagyon is nagy és friss tömegekben zöldellett mindenféle jó, de hiába jöttek a vevők, a válasz az volt: már megvette a katonaság! A rendőrsi káté szerint tudvalevőleg mindenki hazudik, míg annak ellenkezője nincs bebizonyitva és igy a rendőrtiszt mindjárt utána is járt a dolognak. Miféle katonák, kik azok a katonák, akik rögtön egy vaggonra való zöldséget kapkodtak össze?! Az elárusitók természetesen méltatlankodtak, hogy nem hisznek szavuknak, méltatlankodásuk pedig egyenesen diadallá vált, amikor végre két őrmester jelentkezett a megvásárolt áru átvételére.
- Melyik katonaság számára vásárolták ezt össze? – kérdezte az őrmestertől a rendőrtiszt. – Tudtommal a mi helyőrségünknek van külön zöldség- és veteményes kertje.
- A hadseregnek vesszük! – válaszoltak
- Ugy? Akkor mutassák elő az irásaikat.
Az őrmesterek összenéztek, majd olyan mozdulatot tettek, mint akik hirtelen és feltünés nélkül akarnak távozni. Erre a rendőrtiszt igazolásra szólitotta fel őket, ami igen furcsán végződött. Kiderült, hogy nem őrmesterek, sőt még katonák sem. Az egyenruhát bitorolják. Egyszerü ügynökök voltak, akik régebben ezzel a furfanggal vásároltak össze mindent a fogyasztó közönség orra elől és az üzlet gyönyörűen jövedelmezett. Mondanunk sem kell, hogy a rendőrség nyomban pártfogásba vette őket, a közönség pedig az napon bőven jutott zöldséghez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A felkai Tátra-múzeum A felkai Tátra-múzeum
A kulturának ama ágai közt, melyek újabb időben erősebb lendületet...
Félnap alatt megkerült Jávor Pál feleségének elveszett briliáns melltűje Félnap alatt megkerült Jávor Pál feleségének elveszett briliáns...
Jávor Pál csütörtökön este feleségével a városligeti Gundel –...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A magyar liszt már régóta nagy és jó hirnévnek örvend a piacokon....
Két bajnokság cserélt gazdát a vasárnapi teremkézilabda bajnoki fordulón Két bajnokság cserélt gazdát a vasárnapi teremkézilabda bajnoki...
A szabadban maró hideg, a teremben talán még alacsonyabb a...
Chesterton-könyvek Chesterton-könyvek
Gilbert Keit Chesterton ma időszerű. Ennek tulajdonítom, hogy...
Lützow eltünt Lützow eltünt
A magdeburgi uszóegyesület világhírű melluszója Willy Lützow, a ki...
Két országos rekord lett a múlté a MAC őszi viadalán Két országos rekord lett a múlté a MAC őszi viadalán
Bár az osztrák-magyar válogatott mérkőzés óriási konkurenciát...
Elkeseredett anya Elkeseredett anya
Elkeseredett anya. A fővárosban Gombiz Mihályné, szül. Szécsényi Mari...
Korlátozták a szórakozóhelyek és a vállalatok villanyfogyasztását Korlátozták a szórakozóhelyek és a vállalatok...
Fontos kormányrendeletet közöl a hivatalos lap. A rendelet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98