Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

A hónap rövidhíreiből

Folyamhajózási konferencia Bécsben

Bécs városa folyó hó 20-án és 21-én osztrák viziuti tanácskozást tart, amelyre a Városok Országos Kongreszusa utján meghivta az érdekelt magyar városokat is. Bárczy polgármester mint a kongresszus elnöke sürgönyileg értesitette a meghivásról Pozsony, Győr, Komárom, Esztergom, Vác, Szekszárd, Baja, Újvidék és Szeged polgármestereit a meghivásról. Szükségesnek tartjuk, hogy a magyar érdekek képviselői minél nagyobb számban vegyenek részt ezen a konferencián, amelynek a hátterében az osztrák folyamhajózási érdekek képviselői állanak.


A galgóci Gazdasági és Hadiszekérgyár Rt-nak junius 27-én tartandó III. évi rendes közgyülése elé terjesztendő mérleg szerint a költségek és 137.000 K leirás után tiszta nyereségként 361.823 korona mutatkozik. Az igazgatóság javaslata az, hogy az alapszabályszerü levonások után 5% a tartalékalapra fordittassék, a fennmaradó összeg pedig a részvények között osztassék fel. A társaság üzemének kibővitése céljából a telkével szomszédos gróf Erdődy-féle hitbizományi földekből ujabb 20 holdnyi területet vásárolt. 


Az orosz hadikölcsön
Pétervár, julius 13.

A szabadságkölcsön jegyzései az április 19-iki és május 13-ika közötti időközben 1922 millió rubelt eredményeztek. 


Vigyázzunk a befőző üstökre

A fővárosi és vegyészeti vizsgáló intézet igazgatósága – mérgezési esetek elkerülése czéljából – figyelmezteti a nagyközönséget, a házi asszonyokat és gyümölcsfeldolgozókat egyaránt, a mi fővárosiakon kivül a vidékieknek is ép olyan fontos, hogy a gyümölcsbefőzést cinkezett, horganyozott üstökben ne végezzék.

Erre a célra csakis kellően zománczozott vagy kifogástalan mázzal ellátott agyagedények vagy ónozott üstök használhatók fel, mivel a savanyu anyagokat tartalmazó konzervek horganyozott üstökben való befőzése egészségi szempontból nagy veszélyeket rejt magában.

Anyagi szempontból sem szabad megfeledkezni erről senkinek, minthogy ma drága a gyümölcs, nehezen szerezhető be és a hibás uton előállitott befőtt nem pótolható, annál inkább, mert a czukorkészletünk igen kicsiny. Vonatkozik ez a figyelmeztetés a paradicsom befőzésre is. Általában sok bajnak vehetjük elejét, ha savanyu, eczetes dolgokat horganyozott edényekben nem készitünk. 


Higiénikus papir

A papirost higiénikus célokra mindig nagyobb téren alkalmazzák. Különösen az élelmiszerek csomagolására és tisztántartására alkalmas a papir. Igy pl. köztudomásu dolog, hogy a vajat glycerinnel simulékonyá tett pipirosba csomagolják Amerikában a lisztet kisebb papirzsákokban hozzák forgalomban. Ezzel el lehet kerülni azt, hogy egyrészt a zsák likacsain át a liszt egy része kihulljon, másrészt pedig nem szivárog át a zsákon a por.

Ugyancsak Amerikában használják a papiroslemezből készült tejesüvegeket, a melyeket használat után elégetnek. Legujabban a főzésnél is felhasználják a papirt, valamint a vendéglőkben a fogvájók és sütemények csomagolására. A betegápolásban különösen a papirlemezből készült és eléghető köpőedények érdemelnek megemlitést. 


A zöldség és gyümölcs 

A zöldség és gyümölcs forgalmának végleges szabályozása érdekében még a tavasszal folyamatba tett tárgyalások, melyek a kormányváltozás következtében halasztást szenvedtek, ma már befejeződtek. A megállapodások készek és igy minden remény megvan arra, hogy a kormányrendelet a jövő hét első napjaiban megjelenik.

Miután azonban a kormányrendelet alapján létesitendő szervek megalakitása és müködésének felvétele még bizonyos időt igényel, az Országos Közélelmezési Hivatal sürgősen különleges intézkedéseket tesz, hogy addig is Budapest székesfőváros lakosságának, mint legnagyobb fogyasztónak zöldségekkel való ellátása lehetőleg megkönnyittessék. 


Ezerhétszáz vasúti kocsi tengeri pusztulása

A míg egyrészt a tengerihiány a sertéshizlalás terén a legnagyobb zavarokat idézte elő és aggodalommal tekintünk a jövő elé, mert a sertéshizlalók egész sora kénytelen volt tengerihiány miatt a sertéshizlalást abbahagyni, azalatt megdöbbenéssel halljuk, hogy Eszéken mostanában 1700 vasúti kocsi tengerimennyiség vált használhatatlanná és így sem lisztté való megőrlésre, sem hizlalásra már nem alkalmas. A „Pécsi Napló” értesülése szerint a tengeri a helytelen kezelés miatt megromlott, azt tehát ki kellett vonni az etetési czélra való felhasználás alól és most ipari czélokra, talán szeszfőzésre fogják felhasználni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98