Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Július

A papíros

Igen időszerü most a papirosról írni, mert a papíron is, mint minden más anyag a hosszu háboru alatt alaposan megfogyatkozott. Az első pillanatra a kép ábrázolása nem adja meg a címül viselt fogalom értelmet, de ha ideírjuk, hogy a tömegpapíros élete a fától el nem választható, nyomban megértjük, hogy mit jelent a képen látható drótkötélvasut abban a kérdésben, hogy a papíros elfogy.

Norteliff lord, Anglia papírral koronázott királya, a világ legnagyobb papírgyárainak és a legnagyobb ujságvállalatainak tulajdonosa milliókra rugó erdőgazdaságot tart fönn csakis azért, hogy a papírgyárainak szükséges fát termelhesse és szállíthassa. A világ minden részében van erdőbirtoka, százezrekre rugó munkássereg dolgozik a fa termelésével és szállításával, olyan hatalom van a kezén, amellyel ezen a téren senki sem veheti föl a versenyt.

Egy pillanatra meg kell állani ennél a tételnél, mert ide kell írni, hogy mindez a háboru előtt volt így, mert amióta a német tengeralattjáróhajok urak a tengeren, Nortelliff úr csak azt a fát dolgozhatja föl, ami Angliában terem. A képünkön látható erdőüzem csak raktárra dolgozik, mert Kelet-Afrikából egyetlen hajórakomány fa sem megy Angliába.

Ez a keletafrikai erdőüzem egyébként a legnagyobb erdőgazdaság a világon. Maga a drótkötélvasut egyike a technika bravurjainak, mert egy kilencszáz méter hosszu völgyszakaszt hidal át alátámasztás nélkül, s csak a szög, vagy forduló állomáson van az első támaszpont. Innen már kisebb szakaszok viszik a fát a hegyen túl, ahonnan végig lefelé vezet a drótkötélpálya, le egészen a tengerpartig, ahol a fát hajókba rakják, hogy Angliába szállitsák.

A keletafrikai erőrengetegekben lévő faüzem több, mint huszezer színes rabszolgát foglalkoztat, akikre néhány száz fegyveres angol gyarmati katonaság ügyel föl természetesen gépfegyverrel és ágyuval. Fönn a hegytetőn a drótkötélvasut kezdő állomásán széles, nagy területen hevernek a levágott és már kellő, szállitásra készre vágott fatörzsek. Ezeket görgőkön guritják egy emelet rakodóra, ahol lánccal összekötik a két végén.

Ekkor ráeresztik a kötélen futó kerekekről lelógó láncos fogókat, s a fekete munkások neki rugaszkodva kihuzzák a most már lógó fatömeget az állomás végéig, ahol a drótkötél lejtő kezdődik. Itt eleresztik s a fa az önsulyától gurul le egyre sebesebben, végre is olyan sebességgel, hogy a maga lendületétől meg föl az emelkedés tetejéig.

Itt, ha elvesztette volna futó erejét; ujra emberi segitség viszi át a holtponton, hogy ujra nekilóduljon az ujabb lejtőnek. Két drótszál vezet végig a pályán. Az egyiken rohan a fa, a másikon összeakasztva az üres kerekes horgok, amelyeket a tengerparttól az első emelkedésig gép erő huz föl, de innen már ez is az önsulytól rohan végig a pályán.

Van a pályának néhol olyan szakasza is, ahol az önsuly nem elég lökőerő. Itt azonban az emberi erő sem segithet, mert a helyzet a levegőben van, s nincs alátámasztás, vagy állomás, ahol emberek tartózkodhatnának. Ekkor ujra a gép erő lép működésbe. A csigás kerekek alatt egy melléksodrony fut, amelynek vége egy dobra csavarodik. Ezt a dobot gép forgatja. Ha a szállitmány a veszélyes helyre érkezik, a gép nagyobb erővel forgatja a dobot, se ezáltal a farönk át tud siklani a veszélyes helyen. Ilyen nagyszerű alkotásai vannak a modern technikának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hadi konyha A hadi konyha
Hogy véletlenül tévedés ne essék a dologban, nem azokról a gulyás...
Adóhátralékok Adóhátralékok
A közelebbi időkben a pénzügyi kérdések fognak uralkodni a magyar...
Forradalom Albániában Forradalom Albániában
Az Albán Sajtóiroda jelentése szerint az elmult éjszaka Ethme Toto...
Az erdélyi irodalom jövője Az erdélyi irodalom jövője
A Nyugat 1934 január 16-i számában Schöpflin Aladár Tolnai Gábornak...
A „drótnélküli” ujság A „drótnélküli” ujság
Századunknak kétségtelenül a rádió a legnagyobb csodája. Már régen...
A magyar néplélek a magyar katonadalokban A magyar néplélek a magyar katonadalokban
A magyar ember dalos természetét a kaszárnyák sivár levegője, a nehéz...
Tovább élnek a szervek halál után, a mesterséges szív Tovább élnek a szervek halál után, a mesterséges szív
A szeszélyes ötletet minden várakozást felülmúló módon valósította...
Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén Galambos győzött az ESC 20 kilométeres országúti versenyén
Vasárnap délelőtt rendezte az ESC 20 kilométeres országúti versenyét...
Rövid hírek Rövid hírek
Elhalasztják Magyarország felvételét a Népszövetségbe. Genfből...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98