Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

A jelmondat

Egy orosz fogoly mesélte. Intelligensebb ember, akit egy délvidéki földbirtokra osztottak be, s olyan hasznosnak bizonyult, hogy ő lett a felügyelő a társai fölött. Szinész volt az illető. Ezt a történetet beszélte el a földbirtokosnak:
- Még a háború elején történt. Élt Moszkvában egy fiatal iró, nagyon szimpátikus fiatalember, akit a társaságon nagyon kedveltek. Hol bohó, hol szomorkás verseket irt ez az iró, versei kissé Puskin hatása alatt állottak, de azért meg volt benne az eredetiség, modern és merész hangja volt a poémáinak, amelyek ragyogó szinekben csendültek össze.

De csak a versben használt hangja volt merész az ifjú irónak, egyébként nem volt nagyon bátor ember. Kerülte az afféreket, amelyek pedig Moszkvában oly igen könnyen támadhatnak. Nagyon sok a krakéler azon a vidéken. Nos egy szép napon kitört a háború. A fiatalokat behivták. A költőt azonban nem, mert ő untauglich volt. Ezt a viszonyt tekintve, költőnknek igen lelkes hangulata támadt. Hogy ő majd megmutatja. Neki különben is csatában a helye, mert ő költő, s neki buzditania kell dalaival a harczosokat.

Addig mondta, sőt addig irta ezt, mig a költőt a legelső pótsorozáson bevették. Költőnknek azonban ettől sem lankadt le a harczi kedve. Elment az Uniformis-kereskedőhöz, nem is ment, hanem rohant, megcsináltatta az egyenruhát, aztán egy gyönyörű munkáju kardot választott ki.
- Vésse be a jelmondatomat! – kiáltotta a költő a kereskedőnek.
- És mi legyen a jelmondat, ha szabad érdeklődnöm?
- Csak ez a négy szó: ťLeben und leben lassen!) - felelte a költő büszke dacczal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98