Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Ellenségeink válsága

Meg lehet állapítani, hogy az ántánt vezető hatalmainál olyan riadalmat és megdöbbenést még az egész világháború egyetlen eseménye se okozott, mint az isonzói olasz hadseregek katasztrófája. A megdöbbenés Párisban és Londonban nem volt kisebb, mint akár Rómában vagy Milánóban. Az angol miniszterelnök, Lloyd George, és a franczia köztársaság elnöke Poincaré, a mint a rettentő hírt megkapják, rögtön csomagolnak és sietnek az olasz fővárosba.

 

Angol és franczia lapok vetekedve esküdöznek, hogy Olaszország minden segítséget megkap a szövetségeseitől és csakugyan küldik is lóhalálában a franczia és angol divisiókat Itáliába. Természetesen csak annyit, a mennyit lehet. És ennek a lehetőségnek bizony már határai vannak. A mi rettenetes ütésünk egy csapásra több, mint háromszázezer katonájával és közel kétezer ágyújával tette gyengébbé és szegényebbé az olasz haderőt, a mely csökkenetlen egészében se tudott helyt állani szörnyű rohamunknak. Az olasz hadsereget tehát nagyobbá és még jobban fölszereltté kellene tenni, mint a milyen volt, hogy megállhasson. Ezt azonban szövetségesei még csak igérni se tudják, annyira nyilvánvaló, hogy ez lehetetlenség.


Mert ne feledjük: mi minden történt a háborús évek folyamán. Rettenetes tette volt az ántántnak, a hogyan ravasz és elszánt diplomaták az erkölcstelenség minden eszközével összekovácsolták. De ezt a szörnyá óriást sikerült alaposan megsoványítanunk. Apróbb czimborái: Belgium, Szerbia, Montenegró, Románia megsemmisültek. A legnagyobb, a kétszázmilliós Oroszország új forradalom lázában ég, a mely megbuktatta az ántánt szolgáit és békét követel. Amerika messze van és kissé lassan siet. Csak Anglia és Francziaország rohanhat a borzalmas sebet kapott Olaszország támogatására.


De Anglia és Francziaország már esztendők óta hasztalanul vérzik abban a keserves igyekezetben, hogy a németet Francziaország és Belgium földjéről kivesse. Erre is képtelen. Miképpen legyen hát arra képes, hogy Olaszországban diadalt arasson a mi győzedelmesen előreviharzó hadainkon? Ki hiheti józan észszel, hogy ha az egyetlen fronton nem tudott győzni, győzni fog, mikor erőit meg kell osztania, két frontja valamelyikén?


De ha Olaszország összeomlik: összeomlik az egész ántánt, még mielőtt Amerika csapatai hajóra szállanának. Innen a halálos rémület és a kétségbeesett igyekezés. Ezért rohantak Lloyd George és Poincaré Rómába könyörgéssel, biztatással, igéretekkel és fenyegetéssel arra bírni az olasz királyt és kormányt, hogy tartsanak ki az utolsó emberig és inkább adják pusztulások országukat, semhogy, belátván a helyzet valóságát, békét kérjenek a diadalmas ellenségtől. Nekik nagy érdekük, hogy Olaszország feláldozza magát, mert ellenkező esetben minden erőnk reájuk viharzik, és nemcsak Francziaország roskad össze, hanem Anglia is a maga testén érezheti a háborút, melyet idáig Calais birtoka lőtávolon kívül tartott.


Maguk a franczia és angol lapok kénytelenek bevallani, hogy az ántánt a világháború legválságosabb idejét éli és egészen más hurokat pengetnek, mint még csak igen rövid idővel ezelőtt. De a kudarcz dühe még forr bennük és még kétségbeesetten kapaszkodnak reményeikbe, a melyek már annyi csalódásba fultak. A jelszavuk már nem a győzelem, hanem: a kitartás, a kivárás addig, a míg mi gazdaságilag összeroskadunk. Ezt a szivességet azonban mi nekik meg nem teszszük.

 

Csak a legtökéletesebb vakság láthatja olyannak a helyzetet, hogy ez még javukra fordulhatna. A bűnös vezérek lehetnek ilyen vakok: népeik szeméről azonban hova tovább csak tekint a mesterséges hályog, a melyet rátapasztottak. Szerbiának meg Romániának is ígérték a biztos segítséget és akkor még sokkal bővebben volt miből ígérni. Mégse tudták feltartóztatni végzetük betelését. Mit igérhetnek Olaszországnak, a mivel lelket önthetnének bele: Belévitték a bűnbe: a bünhödést róla el nem háríthatják. A mentség csak egy lehet töredelmes belátás, vezeklés és a mi nagylelkűségünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lloyd George Raymond Poincaré
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Súlyos vádat emel egy névtelen feljelentő a klinikák hússzállítói ellen Súlyos vádat emel egy névtelen feljelentő a klinikák hússzállítói...
Vasárnap feltűnést keltett a főkapitányság épületében több ismert...
Rövidek Rövidek
Newyorki távirat szerint a Fehér Ház hivatalos nyilatkozatot tett...
Apróságok
Az amerikai hadianyaggyárak is, mint a világ minden hadiüzeme,...
Az új állami bérház felavatása Az új állami bérház felavatása
Ünnepélyes keretek között avatták fel az Attila-körúton épült új...
Mazsukin tánca
A két zseniális orosz, Volkov és Mazsukin által rendezett nagy film,...
Az ipari munka szabályozása Az ipari munka szabályozása
A munka és a munkás védelméről alkotandó új törvényjavaslatokról dr....
Gerevich nyerte Nagy Ernő előtt a Hősök kardvívóversenyét Gerevich nyerte Nagy Ernő előtt a Hősök kardvívóversenyét
A Magyar Atletikai Club vasárnap rendezte meg a műegyetem aulájában a...
Magyar nacionalizmus
Több évi munka eredménye ez a könyv: a Magyarságtudomány négy évvel...
Az ukrán békeszerződés pontjai Az ukrán békeszerződés pontjai
A békeszerződést elsőnek Czernin gróf írta alá 2 óra 20 perckor....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98