Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Az első ruhajegy-nap Bécsben

Régi ruha ellenében kapnak ruhajegyet

Két nappal ezelőtt volt Bécsben az első ruhajegyes nap, amelyen a ruhahivatal megkezdte müködését. Az osztrák fővárosnak zálogkölcsönző intézetét Dorotheumnak nevezik, kiterjedt nagy intézmény ez: számos fiókintézete van és a megszorult embereknek nagy segitségére van. Az az intézmény most ingyenesen rendelkezésére bocsátotta helyiségeit ennek az uj hivatalnak, amely a régi ruhákat a szabályoknak megfelelő módon átveszi és értük pénzt és szükségleti jegyeket ad.

Nem vásárlójegyeket, hanem szükségleti jegyeket. Ez nagyon fontos, mert nem a fényüzőknek csinálták azt az uj hivatalt, hanem a ruhában szűkölködőknek. 

A bécsi közönség egyelőre nem igen töri a fejét a külömbségen, hanem igyekszik szabadulni régi ruháitól. A forgalom már tegnap olyan nagy volt, hogy a rendelkezésre álló hivatalnokok csak igen lassan és torlódásokkal voltak képesek a különben igen egyszerűnek tetsző dolgot lebonyolitani. 

Mint jelenleg mindenhol, ugy itt is több volt a nő a férfinél.
Egy régi, kopott, szakadozott bélésü sötétkék női zsakett volt alapköve a népfölruházás jövő intézményének. Három koronára becsülték és aki hozta, megelégedett a kevéske pénzzel, kiállittatta magának a szükségleti jegyet, amellyel majd ujat vásárolhat magának és távozott. 

Ezután a hivatalnak igen komplikált munkát kell végezni az átvett ruhadarabokkal. Egy kartonlapot kell a ruhákra erősiteni olyképen, hogy az egyik oldalon a vételár, a másikon pedig az eladási ár legyen látható. Eleinte ez is nehézkesen ment, a gyakorlat csakhamar gyors munkára tanitotta őket. Ha azonban ajándékképpen engednek át egy bizonyos ruhadarabot a népfelruházó hivatalnak, akkor külön állapitják meg az árát. 

Mindenkinek jogában áll a becslővel külön tárgyalni, ha nincs megelégedve az ajánlott árral. Aki nem tud megállapodni, az elviheti a kapott gunyáját, de szükségleti jegyet nem kap. Az árak irányát a békeárak adják meg. 

Az első napon igen jelentékeny forgalma volt az uj hivatalnak. Különösen a férfiruháknak volt nagy keletje.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98