Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Békebeszédek és offenzivák

Czeruin békés beszédére és a békére való ujabb komoly felhívására az angolok részéről Churchill háborus harsonája lett a felelet. – Churchill olyan hangon beszélt a háboru folyásáról, mintha már igazán csak néhány hónapon mulna az angolok teljes győzelme és a "porosz militarizmus" teljes letiprása.

Jellemző különben az ántántra, hogy sem az olaszok, sem a franciák nem mernek állást foglalni Czernin beszédével szemben, mintha azt várnák, Anglia adja ki az utasítást, hogy szövetségeseinek minő véleményt szabad erről az ujabb békeszózatról alkotniok.

Anglia azonban nemcsak Churchill beszédében mutatta ki, hogy a békéről hallani sem akar, hanem Flandriában ujabb offenzivát kezdett, hátha sikerül még ebben az évben kiszorítani a németek belga tengerpartról és döntő győzelmet kicsikarni. A nyári nagy finndriai csata után, mely az angolok óriási veszteségeket szenvedtek, támadó kedvük hetekre megbénult. A mult hét második felében azután ujra megkezdődött a flandriai csata, még pedig az eddiginél is nagyobb erővel. Ehhez a mostani offenzívához, ugy látszik, komoly reményeket füztek, mert keskeny fontra összpontosították egész erejüket és emelett a franciákat és Verdum körül és az olaszokat a Monte San Gabrielenél támadásra kényszerítették. Koncentrált támadásuknak azokban csak igen mérsékelt helyi sikere volt és a német csapatok valóban csodálatra méltó ellenállása meghiusított minden áttörést.

Ahogy tehát Churshill beszéde válasz volt Czernin békés beszédére, ugy a németek győzelmes kitartása válasz Churchill harcias frázisaira. Ne tévesszen meg tehát bennünket az entente miniszterinek és lapjainak háborus kirohanása. A folytonos ujabb kudarcok mégis egyre erősítik azoknak a táborát, akik most már Angliában és Franciaországban is a vérontás befejezését követelik.

A francia miniszterelnöknek a minap mondott beszédéből például megtudtuk, hogy Franciaországban a mult nyáron több millió munkás sztrájkolt. A Times-ban pedig egész cikksorozatot olvasunk az országban mutatkozó békemozgalomról. Ez a mozgalom mindenütt egyre erősödik és ha ideig-óráig fel is tartóztatható, végleg el nyomni nem lehet. Szomoru csak az, hogy az erjedés lassu és a központi hatalmak hadserege és a népe még hónapokig kell, hogy folytassa szivós kitartását, mig a helyzet valóban kikényszeriti a békét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Czernin Churchill
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98