Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

A bab, borsó, lencse rekvirálása

Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöke rendeletet adott ki, a mely szerint a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka (hajdina, pohánka), takarmányborsó (ősziborsó, vadborsó) készleteket be kell jelenteni és a készleteket közszükségleti célokra igénybe veszi. 

A rendelet értelmében az a termelő, a kinek bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka vagy takarmányborsókészlete egyenkint száz kilogramm vagy azt meghaladja, köteles készletét a termelőhelyre nézve illetékes községi előljáróságoknak (polgármestereknek) bejelenteni.

Be kell jelenteni a készletek mennyiségét, azt a mennyiséget, a melyet a termelő saját házi és gazdasági szükséglete fedezésére a községi előljáróság (polgármester) megállapitása alapján visszatarthat: azt a mennyiséget, melyet a termelő a Hadi Termény Részvénytársaság valamely bizományosának a bejelentés időpontjáig már eladott, de még nála tárol: azt a felesleget, a mely a házi szükséglet czímén visszatartott mennyiségen felül fennmarad s a mit a H. T.-nek már eladott: a hely megjelölését (község, ház, tanya, major, magtár, csür stb.) a hol a készlet tárol.

Ha a készlet vagy annak egy része még kicsépelve nincsen, azt a hozzávetőleges súlymennyiséget kell bejelenteni, a melyre a termelő a cséplés eredményeképpen számíthat. A bejelentés 1917. évi szeptember hó 20. napjáig eszközölhető. A bejelentést, akár szóval, akár irásban lehet megtenni.

A ki maga nem termelő, köteles bejelenteni az említett terményekből 1917. évi szeptember hó 20. napján birtokában levő egész készletét, a melyet vásárolt annak feltüntetésével, hogy meglévő készlete mennyiben haladja túl a saját házi és gazdasági szükségletét, illetőleg a kereskedőnél (szövetkezet, árusító) az 1916. évben közvetlen fogyasztásra vagy vetőmagra forgalomba hozott mennyiséget.

A Közélelmezési Hivatal elnöke egyidejűleg elrendelte a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka és takarmányborsó feleslegek hatósági igénybevételét. A rendelet megszegése kihágás és hat hónapig terjedhető elzárással és kétezer koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép életbe.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rekvirálás
Szabóné Fricska Anna

Rekvirálásra főként háborús időben kerül sor.
Alapjelentése szerint hatósági úton felkutat és térítés ellenében igénybe vesz valamit (például terményt, állatot, fogatot) a hadsereg számára.

 

A térítés azonban gyakran nem járt együtt a rekvirált dolog elvételével, így további jelentésként a harácsolás is hozzákapcsolódott a szóhoz.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A szolnoki evezős verseny A szolnoki evezős verseny
Nagy és maradandó sikerrel folyt le a Tiszai Regatta Szövetség...
Botrány a Keleti pályaudvaron utasok zaklatásával, rendőrveréssel, kardlapozással Botrány a Keleti pályaudvaron utasok zaklatásával, rendőrveréssel,...
Az éjszaka véres botrány játszódott le a Keleti pályaudvar indulási...
Pénzintézeti reform Pénzintézeti reform
A pénzintézeti reformkérdés irodalmában, amely néhány vidéki...
Belgium Belgium
Amikor az európai konfliktus kitört, senkisem gondolt arra, hogy...
Sebesültápolás Sebesültápolás
Háboruban a sebesültápolást egy óriási, minden részletében pontosan...
A vérkeringés csodái, a vérerek A vérkeringés csodái, a vérerek
A vér útja csodálatosan kiépített csatornarendszeren, a...
A mi barátságos football-közönségünk! A mi barátságos football-közönségünk!
Midőn megjósolom, hogy a budapesti football-pályák nemsokára véres...
A vihar A vihar
Shakespeare megöregedett. Fiatalon, ahogy csak férfi tud megöregedni....
Közlekedési kishírek Közlekedési kishírek
A román államvasutak a Predeálon át Romániában rendelt árukat csak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98