Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

A bab, borsó, lencse rekvirálása

Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöke rendeletet adott ki, a mely szerint a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka (hajdina, pohánka), takarmányborsó (ősziborsó, vadborsó) készleteket be kell jelenteni és a készleteket közszükségleti célokra igénybe veszi. 

A rendelet értelmében az a termelő, a kinek bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka vagy takarmányborsókészlete egyenkint száz kilogramm vagy azt meghaladja, köteles készletét a termelőhelyre nézve illetékes községi előljáróságoknak (polgármestereknek) bejelenteni.

Be kell jelenteni a készletek mennyiségét, azt a mennyiséget, a melyet a termelő saját házi és gazdasági szükséglete fedezésére a községi előljáróság (polgármester) megállapitása alapján visszatarthat: azt a mennyiséget, melyet a termelő a Hadi Termény Részvénytársaság valamely bizományosának a bejelentés időpontjáig már eladott, de még nála tárol: azt a felesleget, a mely a házi szükséglet czímén visszatartott mennyiségen felül fennmarad s a mit a H. T.-nek már eladott: a hely megjelölését (község, ház, tanya, major, magtár, csür stb.) a hol a készlet tárol.

Ha a készlet vagy annak egy része még kicsépelve nincsen, azt a hozzávetőleges súlymennyiséget kell bejelenteni, a melyre a termelő a cséplés eredményeképpen számíthat. A bejelentés 1917. évi szeptember hó 20. napjáig eszközölhető. A bejelentést, akár szóval, akár irásban lehet megtenni.

A ki maga nem termelő, köteles bejelenteni az említett terményekből 1917. évi szeptember hó 20. napján birtokában levő egész készletét, a melyet vásárolt annak feltüntetésével, hogy meglévő készlete mennyiben haladja túl a saját házi és gazdasági szükségletét, illetőleg a kereskedőnél (szövetkezet, árusító) az 1916. évben közvetlen fogyasztásra vagy vetőmagra forgalomba hozott mennyiséget.

A Közélelmezési Hivatal elnöke egyidejűleg elrendelte a bab, borsó, lencse, lóbab, tatárka és takarmányborsó feleslegek hatósági igénybevételét. A rendelet megszegése kihágás és hat hónapig terjedhető elzárással és kétezer koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép életbe.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rekvirálás
Szabóné Fricska Anna

Rekvirálásra főként háborús időben kerül sor.
Alapjelentése szerint hatósági úton felkutat és térítés ellenében igénybe vesz valamit (például terményt, állatot, fogatot) a hadsereg számára.

 

A térítés azonban gyakran nem járt együtt a rekvirált dolog elvételével, így további jelentésként a harácsolás is hozzákapcsolódott a szóhoz.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között elhunyt magyar tudósának két 80 éves nővére hónapok óta kecskeólban lakik Győrött Dr. Kont Ignác, a párisi Sorbonne egyetem tragikus körülmények között...
Dr. Kont Ignác magyar tudós, még a világháboru kitörése előtt a...
A budaörsi repülőtér rádióberendezése A budaörsi repülőtér rádióberendezése
Budapest nemcsak Közép-Európa, hanem az egész világ légi...
Éjszakai verekedések Éjszakai verekedések
Ujpesten az Árpád-utcában Urbanek Ferenc és öccse, János, záróra felé...
46 millió métermázsa búza 46 millió métermázsa búza
Az idei termés 46 millió métermázsa búzát adott. Ennyire becsüli a...
Egy fürdő bukása - és más rövid hírek Egy fürdő bukása - és más rövid hírek
Magyar dohány a spanyoloknál. A spanyol-amerikai háboru alatt a...
A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme A fűszerkereskedő és egy kilenc éves lány szerelme
A rendőrségre tegnap előállították G. J. fűszerkereskedőt, akinek a...
Csillagnézők Olaszországban Csillagnézők Olaszországban
A Castel-Gandoljóban, a pápa nyaralóhelyén, működik a Vatikán...
A magyar amatőrválogatott csapat 3:1-re legyőzte Lengyelországot A magyar amatőrválogatott csapat 3:1-re legyőzte Lengyelországot
Az amatőr Európa Kupában eddig olyan rosszul szerepelt magyar...
A magyar vasutak új korszaka
A kereskedelmi kormánynak az országos harminchármas bizottsága elé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98