Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Az uj Vöröskereszt-sorsjegyek kibocsátása

Az 1917. évi XII. tc. tudvalevőleg felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy hadijótékony intézmények anyagi támogatása végett nyereménysorsjegyek kibocsátására köthessen szerződést arra alkalmas szervezettel.

A felhatalmazás alapján a pénzügyminiszter, mint ezt annak idején már jelentettük, szerződést kötött a Hazai Bank, a Hermes, a Hitelbank, a Magyar Bank, a Leszámitoló Bank és a Kereskedelmi Bankból álló konzorciummal. A megállapodás értelmében a bankkonzorcium átveszi és nyilvános aláirásra bocsátja a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt-Egylete által kibocsátott nyereménykötvényeket és a jövedelmet közjótékonysági célokra rendelkezésre bocsátja. 

A tiszta jövedelemből a kormány által meghatározandó arányban megfelelő részt kap a Vöröskereszt-Egylet, az Országos Hadigondozó Hivatal, a Szurmay-alap, a Munkásbetegsegélyező és Balesetbiztositó Pénztár, a budapesti Poliklinika Egyesület, valamint a Magyar Közmüvelődési Egyesület.

A Vöröskereszt-Egylet hadsegitési célokra, a Hadigondozó hadijótékonysági célokra, a Szurmay-alap a honvédárvák segélyezésére, a Munkáspénztár tüdővész elleni intézmények létesitésére, a Poliklinika uj kórház épitésére és a Közmüvelődési Egyesület kulturcélokra kapja kijelölendő összeget. 

A kibocsátandó sorsjegyeket szeptember 10-től 15-ig nyilvános aláirásra bocsátják. Az aláirási ár 52 korona lesz. Az aláirás az összes pénzintézeteknél eszközölhető. A sorsjegyeket a tőzsdén hivatalosan jegyezni fogják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98