Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Vámpolitikai tárgyalások

Budapest, 1917. szept. 22. 

A magyar, osztrák, német szakreferensek már megkezdették Budapesten azokat a tanácskozásokat, amelyek a német birodalomhoz való gazdasági viszonyunk rendezése céljából szükségesek. Az idő már meglehetősen előrehaladt a tanácskozások meginditására való tekintettel, ha figyelembe vesszük, hogy eddigi vámpolitikai megállapodásaink a német birodalommal ennek az évnek a végéig szólnak.

Ez a körülmény azonban magában véve zavart nem okozhat és nem is teszi sietőssé uj megállapodások létesitését, mert az 1905. évi pótegyezmény értelmében a német birodalommal kötött kereskedelmi szerződés 1917. január elsejével az 1917-ik év végére felmondható, de abban az esetben, ha fel nem mondják, a felmondástól számitott egy éven belül még érvényben marad.

Sokkal sürgősebbé teheti azonban az előkészitést, ha a háboru befejezésére való tekintettel gondoskodni kell arról, hogy a béketárgyalások megkezdése előtt a központi hatalmaknak egymáshoz való gazdasági viszonya oly módon legyen rendezve, hogy már kész megállapodásokkal kezdhessék meg a béke feltételeire vonatkozó tárgyalásokat. 

A német birodalomhoz való gazdasági viszonyunknak természetes föltétele, hogy előzőleg valaminő módon az Ausztriával szemben fenálló gazdasági kiegyezés kérdése is rendeztessék. A miniszterelnök beszédéből tudjuk, hogy ebben az irányban provizórium létesitése nincs kizárva, amire első sorban az szolgáltathat okot, hogy a kiegyezés parlamenti tárgyalására az országgyülés a háborus viszonyok között alig fog elegendő idővel rendelkezni.

Az is kérdéses, hogy a gazdasági kiegyezés körül fenálló különféle ellentétekre való tekintettel célszerünek látszik-e a kiegyezés parlamenti tárgyalását a háborus viszonyok hatása alatt befejezéshez juttatni. Erre a kérdésre annál is inkább figyelemmel kell lennünk, mert tisztán gazdasági okokból nem tartjuk célszerünek a kiegyezésnek gyors parlamenti letárgyalását.

Mi különben is annak a felfogásnak a hivei voltunk, hogy ezeket a gazdasági kérdéseket egyelőre sokkalta célszerübb provizóriumokkal elintézni, mert a már törvényhozásilag jóváhagyott megállapodások bizonyos megkötöttséget teremtenek, amelyek a később bekövetkező esetleges átalakulásoknál szabad mozgásunkat akadályozhatják.

Örömünkre szolgál, hogy a viszonyok fejlődése igazat adott ennek a felfogásunknak és meg vagyunk róla győződve, hogy alig lesz lehetséges a provizóriumnál egyebet teremteni, akár az Ausztriához való gazdasági viszony, akár a német birodalommal fenálló kereskedelempolitikai viszony tekintetében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csík 59.8 mp-et úszott a főiskolások 100 m-es bajnokságában Csík 59.8 mp-et úszott a főiskolások 100 m-es bajnokságában
A főiskolai bajnokságok során Csík BEAC megismételte a szombati...
Németh Béla hősies küzdelmével a MAC futócsapata győzött a mezei bajnokságon Németh Béla hősies küzdelmével a MAC futócsapata győzött a mezei...
Pompás, nyárias időben a káposztásmegyeri lóversenytéren rendezte...
417.000 zsidó deportálója a Népbíróság előtt 417.000 zsidó deportálója a Népbíróság előtt
A népbíróság Sági-tanácsa ma reggel kezdi tárgyalni Ferenczy László...
Egy királyné mint orvos Egy királyné mint orvos
Hírt adtunk már róla, hogy Mária Amália portugál királyné s férje...
Magyar politikai körök megelégedéssel fogadják a román kormány rendeleteit Magyar politikai körök megelégedéssel fogadják a román kormány...
A bukaresti hivatalos lap csütörtöki és vasárnapi számában közölte...
A nevelő ur A nevelő ur
Ma nincs szegény ember. A háboru mindenkit gazdaggá tett. Mert ugy-e...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Nem ritka eset, hogy kivált sovány homokon, a gyümölcsfák virágoznak...
 Az inkák kincse Az inkák kincse
Dél-Amerikában, a Rio Ancasmayutól vagyis a „Kék...
Roosevelt elnök szenvedélye Roosevelt elnök szenvedélye
Philadelphiában nemrég fordult elő, hogy két kadett-iskola növendékei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98