Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Március

A gazdasági kiegyezés Ausztriával

Budapest, 1917. március 3. 

A kormánynyilatkozatok, amelyek a héten a kiegyezésről elhangzottak, végre-valahára bizonyos pozitivumot is nyujtanak. A hivatalos kommüniké, amely erre vonatkozólag megjelent, konstatálja, hogy a magyar és osztrák kormány között bizonyos fokig előzetes megállapodás jött létre a kiegyezésre vonatkozólag, ugy, hogy a kereskedelempolitikai tárgyalásoknak harmadik államokkal szemben most már semmi sem áll az utjában.

Akárhogyan gondolkozzunk is a kiegyezés megujitása felől, annyi bizonyos, hogy közel érkeztünk ahhoz a határidőhöz, amidőn a kiegyezés kérdésében valaminő megállapodásra is kell jutnunk. Az 1908. évi kiegyezési törvény szerint ugyanis a jelenlegi kiegyezésnek érvénye ennek az évnek a végén lejár és ugyanez a törvény előrelátóan gondoskodott arról is, hogy a kiegyezés megujitása céljából szükséges tárgyalások idejében megkezdhetők legyenek. Ezért a törvény maga intézkedett arra nézve, hogy ezek a tárgyalások 1915. elején megindittassanak.

Sajnos, a világháboru kitörése és a háboru nagy eseményei a velük járó átalakulásokkal egyrészt megnehezitették a határidőnek pontos betartását, más részről célszerüvé tették a gazdasági viszonyok és törekvések további átalakulását bevárni. Az idei évvel azonban már egészen közel jutottunk a lejárati időhöz, amely már elég rövid, mert tekintettel kell lennünk arra, hogy az Ausztriával való gazdasági kiegyezés alkotja az alapot, amelyen a velünk szerződéses viszonyban álló idegen államokkal az 1917. végén szintén lejáró kereskedelmi szerződések megújitásáról tárgyalhatunk. 

Bizonyos megállapodásnak tehát okvetlenül létesülnie kellett az Ausztriával való gazdasági kiegyezésre vonatkozólag, mert e nélkül nem juthattunk volna előre gazdasági viszonyaink rendezése körül a kitüzött határidőig. Volt azonban még egy körülmény, mely arra intett, hogy gazdasági viszonyaink alapjait minél gyorsabban biztositsuk és ez a körülmény: a háhoru esetleges befejezése.

Kétségtelen ugyanis, hogy a háboru befejezése hatalmas lökést ad majd a gazdasági viszonyok gyors tájékozódásának és bizonyos irányokban való rendezésének. Bárminő legyen a háboru után elkövetkező gazdasági politika, az az egy bizonyos, hogy a háboru után beálló gazdasági konjunkturát mindegyik ország gyorsan igyekszik majd felhasználni és politikai helyzetének és törekvéseinek megfelelő gazdasági összeköttetéseket igyekszik létesiteni.

Ebben az uj és az előjelekből itélve nagyméretü gazdaság- és kereskedelempolitikai átalakulásba és a belőle származó uj versenyviszonyokba is csak ugy mehetünk bele, ha előbb Ausztriához való gazdasági viszonyaink alapjait rendeztük.

De éppen az a körülmény, hogy a háboru után beálló gazdasági viszonyokat ma még biztossággal meg nem itélhetjük, egyuttal szükségessé teszi, hogy ez a megállapodás Ausztriával oly módon létesittessék, hogy a további tárgyalásokhoz szükséges alap biztositása mellett egyuttal rendelkezésünkre álljon az a szabadság, amely a háboru után beálló gazdasági viszonyokhoz való alkalmazkodást lehetővé teszi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyolcszáz német repülőgép támadta Angliát Nyolcszáz német repülőgép támadta Angliát
A véderő főparancsnoksága közli: A német légi erő augusztus 24-én...
Japán tájékoztatás a katonai helyzetről Japán tájékoztatás a katonai helyzetről
Hirade kapitány, a császári tengerészeti főhadiszállás...
Téli elmélkedés a termékenység csökkenéséről Téli elmélkedés a termékenység csökkenéséről
Gyakran szóba jött gazdaemberek közt, hogy a földek termékenysége...
Kodály és vonóstriója
Idei hangversenyszezonunk egyetlen nagy jelentőségű magyar újdonsága...
Mérkőzések Mérkőzések
A Pozsonyi Vándordíj első fordulójának sorsa is eldőlt s mult...
Szalay László nyerte a műlesikló bajnokságot Szalay László nyerte a műlesikló bajnokságot
Szapáry Marianne grófnő győzött a hölgybajnokságban Vasárnap...
Eötvös Károly Tisza István programjáról Eötvös Károly Tisza István programjáról
Eötvös Károly: A miniszterelnöki múltjára nem hivatkozhatik Tisza,...
Idegen versek Idegen versek
Madarak a várkertben este de híttak: Maud, Maud, Maud, Maud, igy...
A MAC jubiláris úszóversenyének első napja A MAC jubiláris úszóversenyének első napja
Ötven éves fennállása emlékére a MAC kétnapos nemzetközi úszóverseny...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98