Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Trianon – az elveszített területek tipizálása

Az 1920-as békében elveszített területek etnikai-nemzeti összetételük alapján négy típusba sorolhatók.

Az első típusba azok a területek sorolhatók, melyeken a lakosság elsöprő többsége nem magyar. Ide sorolható mindenekelőtt Horvátország. Itt – horvát és szerb többség mellett – a magyarok aránya csak egy-két százalék. Burgenlandban, a Temesközben és néhány dél-erdélyi megyében, a Felvidék északi sávjában a magyarok aránya ugyancsak 10 százalék alatt marad.

 

Ezek a területek egy népszavazás esetén egészen bizonyosan elvesztek volna. Megtartásuk akkor lehetetlen volt, elveszítésük a népek önrendelkezése alapján elfogadható.

A második típusba a vegyes lakosságú területek sorolhatók. Ennek prototípusa Kárpátalja, ahol ruszin relatív többség (42%) mellett 31% magyar élt, s rajtuk kívül szlovákok, románok, valamint 11% német. (Jegyezzük meg, a nagyon magas arányt kitevő zsidók nyelvük alapján a magyarok és a németek között szerepelnek).

 

Kárpátalját Csehszlovákia kapta, noha a területnek cseh lakossága egyáltalán nincs, a szlovákok aránya pedig csak 4 százalék. Hasonlóan vegyes lakosságú terület a Bácska vagy Észak-Erdély. Ezeken a vidékeken népszavazásnak kellett volna döntenie. Egy részük talán így is elvész, más részük talán megmaradhatott volna.

A harmadik típust a trianoni határtól és a homogén magyar nyelvterülettől távol fekvő, de magyar többségű enkláve alkotja. Egyetlen ilyen terület volt: a Székelyföld. Itt vagy területi, nemzeti autonómia biztosítása, vagy egy keskeny összekötő folyosóval Magyarországhoz kapcsolása felelt volna meg a wilsoni elveknek, a népek önrendelkezésének.

Végül a negyedik típust azok a magyar többségű, mégpedig döntő magyar többséggel rendelkező területek alkotják, amelyek a trianoni magyar határ mentén feküdtek, csakhogy a túloldalra kerültek.

 

Klasszikus példa a Felvidék változó szélességű déli sávja, ahol még 1938-ban is (a csehszlovák kormány telepítési politikája után) a lakosság 90 százaléka magyar. Több, kisebb hasonló területtel találkozhatunk Szabadka környékén, a beregszászi járásban, a Partiumban.

 

Ezeknél a területeknél egész egyszerűen másutt kellett volna az országhatárt megvonni, ha a népek önrendelkezését nem csupán a szomszédnépek, de a magyarok esetében is érvényesítik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Trianon térképen Teleki híres vörös térképe
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98