Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

Séta a színházak körül

A szinházak szerves összefüggésben vannak az élettel. Minden életjelenség megnyilatkozik a szinházak világában is. Csak egy példával szolgálhatunk. A főváros megviselt háztartása rendbehozása czéljából különböző uj adókat hozott be, közbe a pezsgő adót. Drágább lett a pezsgő, hát a szinészek gázsiemelésért zarándokoltak az igazgatóhoz, aki ugyan nem engedett a jó szónak, azonban adott egy jó tanácsot – Amennyivel drágább a pezsgő, annál kevesebben igyanak.
Megoldásnak ez sem rossz, hanem a baj az, hogy a pesti vendéglősök és mulatóhelytulajdonosok azt a rossz szokást vették fel, hogy csak ugy adnak pezsgőt, ha a harmincz meg negyven koronák mellé még egy pezsgődugót is guberáljanak. Nevetni fognak önök, pedig a valóság mégis az, hogy dugóhiány van. És a szinész urak most egyebet sem tesznek, mint dugókat keresnek. Azokat kutatják.

 

A szinházak világában elmulott a karácsony és az ujév murija, de annál nagyobb az izgalom, mert januárius hónapja a bemutatók hava lesz. A Király-szinház például előbb meg fogja ünnepelni a „Sztambul rózsája” kétszázadik előadását, azután a „Csárdáskirálynő” háromszázadik előadását, végül pedig bemutatja Lehár Ferencz uj operettjét, „A pacsirtát”. Eseménynek ez igazán bőven elég. A Városi Szinházban szintén lesz esemény. Előbb a „Padlásszoba” jut el ötvenedik előadásához, ami fölér egy kisebb szinház száz előadásával, azután bemutatja Faragó Jenőnek nagy érdeklődéssel várt uj darabját, a „Kóristalány”-t. A Magyar Szinházban szintén lesz elég esemény. Jubilál „A szerető” és meglesz Biró Lajos „Hotel Imperial” czímű darabjának a premiérje. De mindegyiken tultesz a Vígszinház, hol négy darab tekint jelentős jubileum felé A Vengerkák”, a „Féltékenység”, a „Románcz” és a Ocskay brigadéros”, de azért lesz premiér is, az „Őszi vihar, Jób Dániel első szinpadi alkotásának bemutatója. Ujdonsággal tehát bőségesen szolgálnak majd a szinházak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98