Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

Tájkép csata előtt

A brit és a francia hadvezetés között viták voltak arról, mekkora frontszakaszt védelmezzenek a szigetország csapatai. A Haig és Petain közötti súrlódásokat tetézte Lloyd George brit miniszterelnök hagyományos konfliktusa a hadvezetéssel.

Foch javaslatára tartalék haderő felállítása is felmerült. A Legfelső Haditanács harminc hadosztályból álló nagy tartalék erőt tervezett. Ezzel Foch kezébe került volna a kezdeményezés az antant stratégia meghatározására. „Az egyesített parancsnokság kerülő úton jött volna létre” – írja Taylor brit történész. Robertson tábornok szívósan ellenezte az ötletet.

A brit politika minden szegmensét – a királytól az alsóházig – megmozgató konfliktusból végül a miniszterelnök került ki győztesen. V. György király engedett. Lloyde George miniszterelnök maradt, Robertsont leváltották, Haig azonban, akit a kormányfő szintúgy nem kedvelt, a helyén maradt.

A közös tartalék haderő végül mégsem jött létre. Haig helyesen ismerte fel, hogy a német támadás Flandriában várható, de, brit offenzívában reménykedve, nem építette ki kellően a védelmet. A vita a német sikerek után is folytatódott, Haig főparancsnok a miniszterelnököt hibáztatta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98