Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Február

A túlvilági élet hite és a testvándorlás tana

Utolsó és legyőzhetetlen nagy ellenségünk a halál. Vele szemben az emberi tudás tehetetlen és az örökélet biztosítására hiába indult meg a lázas kutatás a nagy elixir vagy a nagy magisterium felfedezése czéljából; hiába vélte a XIV. században egy híres orvos azt, hogy a borszeszben lelte meg az élet vizét, a mysztikus tudományok minden erőlködése hasztalan volt az elmúlással szemben.

Nem akadt csodaszer, mely örök életet adhatott volna, vagy a mely szer legalább meghosszabbíthatta volna nehány araszszal az egyén rövidke életét. A biztosabb alapokra helyezkedő természettudományos vizsgálódások már avval is beérnék, ha legalább a halál okának határozott physiologiai magyarázatát tudnák adni. Sok kísérlet történt e téren is. Egyik életbúvár a kötőszövetek túltengésének, Ribbert az idegsejtek sorvadásának, Bütschli az életerő elhasználásának tulajdonítja a halált.

A híres berlini physiologus Rubner szerint a szervezet rendelkezésére álló energiamennyiség elhasználódása folytán szünnek meg az életműködések. A párisi Pasteur-intézet világhírű igazgatója, Mecsnikov, autotoxicatiónak, önmérgezésnek tartja az elöregedést és ennek révén a halál lassú bekövetkezését. Szerinte a vastagbélben elszaporodó és fehérjerothasztó bacteriumok által termelt phenol-vegyületek sorvasztják el testünket s mint újkori életelixir került forgalomba a bacteriumokat ölő joghurt.

De az ő életmeghosszabbító szerébe vetett hitünket ugyancsak megingatta a tudós freiburgi orvos, Schottelius, ki azt bizonyította, hogy a bélben levő bacteriumok az emésztés nélkülözhetetlen mikroorganismusai s fontos desinficiensek. És a halál felett való tépődésünk s ezzel értelmünk korlátoltságának tudata önkénytelenül is eszünkbe juttatja a nagy svéd botanikus, Linné szavait? „Ea, quae scimus, pars minima eorum, quae nescimus.”


Az emberi élet sajátossága, hogy a halál borzalma és az elkerülhetetlen elmúlás lehangoló tudata különböző vallásos felfogások és hiedelmek következtében jelentékenyen tompítható, sőt teljesen meg is szüntethető. A Fidzsi-sziget lakóinak túlvilági életbe hite néha olyan fanatikussá fokozódik, hogy a rajongó nem egyszer önmaga ássa meg sírját, hogy minél tovább élhessen a túlvilágon s a halála előtt tartott ünnepen vidáman mulat, örvendezve nemsokára bekövetkező halálának. Primitiv és művelt népeknél, főleg a régebbi időkből, számtalan példát találhatni az elmúlás félelmétől teljesen ment, önkéntes halálra.

Így pl. a maori özvegyek örömmel áldozzák fel magukat, hogy elhúnyt férjüket követhessék azon hiedelem alapján, hogy az égbe csakis feleséges ember juthat. A gótoknál az özvegynek egyenesen kötelessége elhalt urát követni. Borneo-szigetén, a maoriknál és a Fidzsi-szigeteken bizonyos számú szolgát ölnek meg a törzsfőnök halála alkalmával, kinek számára ágyat vetnek a leölt szolgál holttestéből. A régi kúnoknál a főemberek csatlósai önként követték urukat a sírba.

Egy hazánkban utazó czisterczitaszerzetes, Alberich krónikáiban találjuk feljegyezve, hogy az 1241-ben elhalt Joan nevű kún törzsfőnök nyolcz fegyverhordozó szolgáját élve temették el, kik önként követték urukat s kiken kívül még 26 lovat földeltek el elevenen a sírban.

A húnokról és ősmagyarokról s krónikások megemlítik, hogy miután a halott belét kivették, a holtestet legszebb ruhájával és ékszereivel együtt temették el mély sírba, mely fölé halmot emeltek. A szkitáknál és a pogány magyaroknál erősen tartotta magát az a túlvilági hit, hogy ki mennyi ellenséget öl le a háborúban, annyi szolgája lesz a másvilágon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lélek A Szentlélek
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A drótnélküli táviró vasuti szolgálatban A drótnélküli táviró vasuti szolgálatban
A kor fejlődése magyarázza, hogy szinte hihetetlen méretekben hódit...
A szabadságra engedett franczia fogoly A szabadságra engedett franczia fogoly
A német császár engedelmet adott egy Dopidot Raoul nevű franczia...
Időjósló táviróoszlopok
Egy dr. Eydem nevű német orvos azt tapasztalta, hogy vihar vagy erős...
Óriási tyúkok Óriási tyúkok
Nemrégen történt, hogy rengeteg mennyiségü ismertető füzet került...
A Munkás TE  országúti versenye A Munkás TE országúti versenye
Vasárnap délelőtt féltizenegy órakor rendezte a Munkás TE országuti...
Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal...
Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek...
A háboru óta 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele A háboru óta 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele
Az országos Magyar Mozgóképipari Egyesület – a magyar...
A falusi lakásépítő szövetkezetek A falusi lakásépítő szövetkezetek
Czettler Jenő nemzetgyűlési képviselő, a Magyar Gazdaszövetség...
Részvénytársasági hírek Részvénytársasági hírek
A Ceglédi gőzmalom rt. vezérigazgatója, Wehly Sámuel, tőzsdei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98