Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

A fronton nincs frázis


Erdély Jenő: A front lelke
Magyar tábori újságok nyomán


Hogy állunk a fronton - hogy az ellenkező végletbe csapjunk át - a magasabb, elvont eszmékkel?

A hazafiasság, a magyar föld szeretete, a tántoríthatatlan hűség és tisztesség olyan tartozéka a magyar katonának, amelyhez a kétségnek még árnyéka sem fér.

Mindezeknek a nagyszerű jellemvonásoknak dübörgő és hangzatos megnyilvánulásával azonban a fronton nem találkozunk. A fronton nincs frázis, a heroizmus, amelynek csodálatával annyira tele vannak a front alkalmi vendégei, itt a legjobb esetben nem egyéb, mint kötelességteljesítés, melyet szakszerűen méltányolnak. A front nem gyakorolja a heroizmust.

 

Von Möller Károly alezredes, a Ludwig-bakák parancsnoka, írja a lap 1917. november 1-én megjelent ünnepi számában - az általa oly melegen támogatott és vezetett tábori újság tulajdonságairól szólván, - hogy sehol sem fogták fel a harcok leírását oly szakértelemmel, mint a 65-ösök tábori újságjában, mert az illető dolgot valóban szakértők írták és nem műkedvelők, a lövészárok emberei és nem irodalmárok, akik egy évben csak egyszer jönnek 20 kilométer közelségbe a harctérhez és épp ezért színesen írják le az ő életveszélyes pillanataikat 20 kilométerre a tűzvonaltól s vagy tudatlanságból, vagy önzésből oly embereket magasztalnak hősök gyanánt, akik szolgálati teendőik folytán egyáltalán nem lehetnek hősök és így a magasztalás által az írók magukat teszik nevetségessé.

 

Ami a Ludwig-bakában a háborúról megjelent, azt mindig olyan ember írta, aki a pillanatnyi pihenés alatt a fegyvert tollal cserélte fel: magából a harci életből keletkezett és pedig azokon a helyeken, hol éjjel-nappal láthatatlanul jelen van az a Halál, mely a nyugodt pillanatban is kiütheti az író kezéből a tollat. Természetesen a lövészárok embere tegezőtestvére a Halálnak és épp ezért, mikor az újság számára ír, nem csinál nagy dolgot a gránátokból és golyókból."

Nem, a fronton nem ismerik és nem kultiválják a heroizmust olyan értelemben, mint azt a békés polgár hiszi. A tábori újságokban csak nagyon gyéren jelentkezik a nyoma annak a mellet verő majd megmutatjuk nekik" - szellemnek, amely oly élénk az otthonmaradottak közt.

 

Ha nagyritkán mégis a nyomára bukkanunk, a versek és tirádák alatt rangnélküli gyalogosok és népfölkelők nevét találjuk, de például altisztekét már nem. A Népfelkelő megemlékezik egy fehérmegyei földművesről, aki soha azelőtt tollat a kezébe nem vett, de akit a háború, a társadalomnak ez a megrázkódtatása megmozdított, télen a beállott csendben írogatni kezdett és eddig több mint 70 verse gyűlt össze."

Oláország hegycsúcsain van most a mi lakásunk
Az ellentől reterálni sohase lesz szokásunk

írja ez a derék 17-es népfölkelő, Holcz György nevezetű. Minden elismerésünk neki, bár a szívünkhöz közelebb áll az az igazi marcona harctéri alak"-nak leírt Szabó Gyula 4-es honvéd szakaszvezető, akinek esetét ezrede lapja nyomán meg kell említeni. Míg Szabó a harctéren küzdött, a felesége odahaza megbetegedett és hetek múlva meg is halt anélkül, hogy a fronton levő urát láthatta volna. Olyan nagy nyomorban élt Szabó családja, hogy még keresztfára sem jutott az elhunyt asszonynak.

 

Szabó szakaszvezető tehát a lövészárokban csinált keresztet és a szerető, a gyengédlelkű férj a harctérről, a halál torkából visz keresztfát meghalt asszonyának". A hátán viszi, még kocsira sem engedi tétetni. Vagy, - hogy másik esetet említsünk - sokkal gyakoribb a fronton az a Szabó káplár, aki járőrben elfog egy tagbaszakadt román katonát és mikor főhadnagya parancsot ad, hogy a renitenskedő foglyot lője le, így szól:

- Főhadnagy uram alázatosan kérem, ne tessen ezt a parancsot velem végrehajtatni.

- Miért?

- Akkor agyon tudtam volna ütni (az ütközetben), mint a kutyát, de most már és ilyen állapotban, egy megkötözött embert, egy fegyvertelent... Főhadnagy úr, én magyar ember vagyok, de... de ilyen bosszúra - Uram Jézus segíts - én nem... azaz hogy főhadnagy úr, alázatosan kérem, ne tessen ezt a parancsot velem végrehajtatni. (Népfölkelő I. évf. 8. sz.).

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Watt James első szabadalma Watt James első szabadalma
Az 1764. év volt a fordulópont Watt életében. Az egyetem fizikai...
A svéd SKF golyóscsapágygyár az amerikai és angol feketelistán? A svéd SKF golyóscsapágygyár az amerikai és angol feketelistán?
New-Yorkból jelenti a brit hirszolgálat: A szombati newyorki lapok...
Az antant július 18-án indult nagy támadása Az antant július 18-án indult nagy támadása
Az entente egész hadereje felvonult most már, hogy a legnagyobb...
A magyarok sorsa Romániában A magyarok sorsa Romániában
A "Hamburger Fremdenblatt" irja az alábbi megdöbbentő sorokat. Az...
Új áldozatok - a monarchia külpolitikája Új áldozatok - a monarchia külpolitikája
Bosznia és Herczegovina bekebelezése, illetve azok a mozgalmak, a...
Az erdélyi vízierők elektrifikálásán dolgoznak a minisztériumokban Az erdélyi vízierők elektrifikálásán dolgoznak a...
Műszaki körökben igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a...
Részeg emberek bezúzták vasárnap délután a Dunapark-kávéház kirakatablakait Részeg emberek bezúzták vasárnap délután a Dunapark-kávéház...
Vasárnap délután zajongó csoport állt még a zsúfolt Dunapark kávéház...
A gépember, az emberi szervezet A gépember, az emberi szervezet
Semmi remény sincs rá, hogy valaha is igazi értelemben vett gépembert...
Amerikai távfutó sportjának csődje Amerikai távfutó sportjának csődje
Kolehmainen ujabb győzelme. Amikor az amerikai atletika tulnőtt az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98