Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

Előkészületek az uj termés rekvirálására

A Haditermény Részvénytársaság bizományosai már megkapták az uj körzeti beosztásra vonatkozó értesitéseket, egyelőre azzal az utasitással, hogy az előkészületek miatt az illetékes közigazgatási hatóságokkal lépjenek érintkezésbe.

Maga az a tény, hogy a H. T. az országot rekvirálási körzetekbe osztotta be, még senkit sem jogosit fel annak a következtetésnek a levonására, hogy a kormány az uj termésnek a cséplőgépnél való rekvirálásához hozzájárult és azt talán már el is rendelte. Mert a kormány – tudvalevően – még nem döntött végérvényesen ebben a kérdésben és a késedelem, amellyel az uj rendelet közzéteszi, azt sejteti, hogy a rekvirálást ellenzők vannak többségben.

Ez idő szerint tehát nem bizonyos, hogy az egész termést rekvirálják-e azonnal, vagy annak csak egy bizonyos hányadát, mindenesetre jellemző a kormány politikájára, hogy ma, három héttel az aratás előtt még nem határozott az uj termés sorsa felől. Az ország ily körülmények között még ma is bizonytalanságban van és ugyancsak a rekviráló közegek sem tehetik meg az előkészületeket, minthogy ez idő szerint nem tudják, hogy a hatáskörük mire fog kiterjedni.

Az elmult évben is ugyanez volt a helyzet.
Az utolsó tizenkét órában változtatták meg a termés értékesitésének rendjét és ennek lehetett tulajdonitani azt, hogy a betakaritott termés fele elkerült az állami ellenőrzés alól és a közélelmezés számára elveszett.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rekvirálás
Szabóné Fricska Anna

Rekvirálásra főként háborús időben kerül sor.
Alapjelentése szerint hatósági úton felkutat és térítés ellenében igénybe vesz valamit (például terményt, állatot, fogatot) a hadsereg számára.

 

A térítés azonban gyakran nem járt együtt a rekvirált dolog elvételével, így további jelentésként a harácsolás is hozzákapcsolódott a szóhoz.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98