Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A római kongresszus

...és a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia
1918. áprilisában Rómában üléseztek az Osztrák-Magyar Monarchia emigráns nemzetiségi politikusai. A kongresszus résztvevői kinyilvánították, hogy nem kívánnak többé a Monarchia keretei között élni.


Valószínűleg ez a kongresszus is szerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok kinyilvánítsa: az újabb fejlemények tükrében a wilsoni pontok immár nem érvényesek.

Az Osztrák-Magyar Monarchia nyilvánvalóan nem volt az a „népek börtöne”, aminek nemzetiségi bírálói és a következő évtizedek nem egy szerb, román, szlovák történésze, politikusa lefestette. De nem volt sokféle nép harmonikus együttélésének állama sem – ahogyan azt magyar nacionalisták látni szerették volna, vagy olykor ma is látni vélik.

A Monarchiát az 1880. körül valamennyi népe hazájának fogadta el (Diószegi István kitűnő tanulmánya járja körül a kérdést), a századfordulóra azonban ez az együttélés megrendülni látszott. A cseh-német ellentétek a Lajtán túl, a magyar nacionalizmus és a kisebbségi nacionalizmusok konfliktusai a Lajtán innen kiélezték a nemzeti-nemzetiségi kérdést.

Valószínű, hogy még 1914-1915-ben is a Monarchia népeinek többsége egy megreformált, demokratizált és föderalizált Habsburg birodalomban képzelte el jövőjét. A szeparatizmust ekkor csupán emigránsok kis csoportjai képviselték. 1917-1918-ra megváltozott a helyzet.

 

Mivel sem népszavazás, sem közvélemény-kutatás eredményei nem állnak rendelkezésre, az utókor csak találgathat: vajon a Monarchia nem osztrák-német és nem magyar népei közül mennyien választották volna a Monarchiát, és mennyien az elszakadást.

Szinte bizonyos, hogy az olaszok, lengyelek, románok és szerbek az elszakadás mellett szavaztak volna. Korántsem biztos, hogy a Monarchia cseh, horvát, szlovén lakói is az elszakadást választják. Az ekkor még gyenge identitású szlovák és ruszin tömegek, erdélyi szászok, örmények, délvidéki svábok közül talán a többség a Monarchiát választja.

Egy vármegyénként, vagy megyénél kisebb választókörzetek szerint tartott népszavazás bizonyosan nagyobb Magyarországot eredményezett volna, mint amire Trianonban majd rábólintanak a nagyhatalmak.

 

Mindez azonban jószerével csak találgatás. Amit bizonyosra tudunk, annyi, hogy a Monarchia hatalmas tömegek lojalitását veszítette el, ugyanakkor a birodalom népeit demokratikus módon senki sem kérdezte meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98