Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

Az antant hadicél-politikájának megváltozása

Az Osztrák-Magyar Monarchia felszámolásának terve 1918-ban jelent meg a nyugati hatalmak béketerveiben. A fordulatnak több oka van. Az amerikai csapatok európai megjelenése után biztosnak látszó győzelem tudatában a Monarchia különbékéje elveszítette jelentőségét.

 

Egyébként is, mindinkább úgy tűnt, a Monarchia a militarista Németországhoz láncolta magát vagy annak függésébe került.

A háború utáni, leendő európai egyensúly, a Németországgal és Szovjet-Oroszországgal szembeni majdani ellenerők szempontjából ígéretesebbnek tűnt új kisállamok létrehozása, mint a roskatagnak látszó Monarchia fenntartása. Nem csekély szerepet játszott az emigráns politikusok és értelmiségiek, valamint a velük rokonszenvező nyugati újságírók propagandája sem.

Májusban és nyáron az antant nagyhatalmai sorra elfogadták Lengyelország, Csehszlovákia és egy szerb vezetésű nagy délszláv állam létrehozásának gondolatát. Galícia, a délszláv területek vagy Erdély elcsatolása után a Monarchiából még maradhatott (volna) valami.

 

Csehszlovákia elismerése azonban a Monarchia felszámolásával volt egyenértékű. Június végétől a franciák a Csehszlovák Nemzeti Tanácsot immár hadviselő csehszlovák kormánynak tekintették.

Ki gondolt volna (és egyáltalán, kinek kellett volna gondolnia) arra, hogy a térség majdani „kisállami nyomorúsága” Hitler, majd Sztálin lábai elé dobja a régió népeit?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98