Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A hernyó

A hadvezetőség nevezte el ezt a képünkön látható gépet "hernyó"-nak. Kétségen kivül azért, mert a gép mozdulataiban egészen olyan, mint a hernyó. Polgárembernek fogalma sincs arról, hogy mit tud ez a gép, milyen szolgálatokat tesz a terepen, uttalan utakon, mély szántásban, hegyes, völgyes árkos földeken.

Az ősz elején, itt Budapesten bemutatta a budapesti helyőrség legénysége, hogy milyen készültséggel meg a háboruba. Láttuk a tüzérségi munkát, láttunk egy hatalmas várágyut beleépítve a föld alá, s amikor az ágyu befejezte müködését, a nagy térség szélén megindult a "hernyó" mesterséges akadályokon, mély gödrökön, dombon, mély homokon, puha szántásszerű telepen, hogy elvontassa a föld mélyére állított nehéz ostromágyut egy másik helyre.

Mielőtt a gépezetet ismertetnőnk, hogy hogyan megy a gép s ebből már a gépet is jól megismerjük. Elől van két kis átmérőjü, lapos talpu kereke, hátul pedig két egymáshoz közelebb álló kerék körül, kivül a külső keréktalpon acél lapokból álló szalag van vonva. Olyan, mint a gépműhelyben a kerekeken futó hajtószij, csakhogy nem bőrből, hanem acéllapokból. Benzinmotor hajtja a járóművet s lassan megy, mint a teherautomobil.

Ha sik földön halad, az első kereke és a hátulsó szalagos kerékpárja simán futnak a terepen s mert széles, lapos a keréktalp is, a hátsó acélszalag is, nem tud lesülyedni a legmélyebb sárban sem. Más a helyzet, amikor például egy mély árkon kell keresztül mennie. Ilyenkor az első kerekek csak az árok első rézsüjén futnak le, a hátsó szalagos kerékpár ellenében fönnmaradt még a parton.

A gép egész súlya, az egyensulya a hátsó szalagos kerékpáron nyugszik, ugy, hogy az első kerekek teljesen a levegőbe emelkednek. A gép azonban nem áll meg, hanem szinte tólja önmagát előre a hátsó, szalagos kerékpáron. Az árokfenéken az első kerekek ujra földet érnek, átvezetik a gépet most már az emelkedő részün s ekkor a gép ugyszólván teljesen tótágast áll, az első kerekek ujra a levegőbe merednek s a gép a szalagos kerékpáron vonszolódik fölfelé a meredek rézsün.

Mire ez a hátsó kerékpár is felkúszott a rézsü tetejére, a gép visszaereszti az első kerekeit is a földre s halad tovább a "hernyó" uj akadályon uj nehézség elé. A "katorpilar" (magyarul=hernyó) név tehát teljesen ráillik a gépre. Ez a gép azután a legfontosabb hadiszolgálatokra van rendelve. Mint a képen is látható, a sárban teljesen elült nehéz ágyut játszva huzza ki a degetból s viszi uj felállási helyre, viszi ki az országutra, hol lovakkal vontathatják akár vágtában is.

Előttünk van egy 30.5-es mozsár, amely az országuton motoros erővel robog. Ha olyan helyen kell felállítani, ahol nincs épített országut, ahova nem vezet kőalapépítményű ut, előáll a "hernyó", ráakasztják a nehéz ágyut, vagy mozsarat, egyet fordul, már is túl van az országut árkán, beleteszi magát a puha szántásba s valóságos árkot ás ki a mögötte vonszolt ágyu számára.

A "hernyó" nevű vontatógép meg nem becsülhető szolgálatokat tett az orosz harctéren, ahol az oroszok által elásott, mocsárba, folyóba rejtett ágyukat szempillantás alatt emelt ki a tüzéreink uj munkája számára. A gép a mi hadseregünk találmánya két műszaki tisztünk építette át ebbe a formájába, s így teljesíti nagyszerű feladatát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Zichy Nándor gróf a népiskolai javaslatról Zichy Nándor gróf a népiskolai javaslatról
A néppárt vezére, Zichy Nándor gróf elégedetlenségére valló czikket...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején a Vörös Újság és a Népszava kivételével...
Agyvelő a kémcsőben,  az agysejtek mozgása Agyvelő a kémcsőben, az agysejtek mozgása
A gondolattársulás felismerése volt az, ami a gondolatok képződésének...
Különös lövegek Különös lövegek
Caesar, a gallok ellen viselt háborujának leirásában már emlitést...
A magyar ipar ragyogó teljesítménye a Lakberendező Vásár A magyar ipar ragyogó teljesítménye a Lakberendező Vásár
Lakberendező vásárt rendeztek a városligeti Iparcsarnokban, de Imrédy...
Ahol a Zeppelinek járnak Ahol a Zeppelinek járnak
Negyvenöt évvel ezelőtt, a német-francia háboru alkalmával, három...
Megindult a falusi kislakásépítő akció Megindult a falusi kislakásépítő akció
A falvakba és a vidéki városokba megérkezett a földmívelésügyi...
A fekete kéz A fekete kéz
A fekete kéz amerikai találmány. Rendeltetése, hogy az Amerikában...
A párisi földalatti vasúton elégett villamosvonat A párisi földalatti vasúton elégett villamosvonat
Említettük már a borzasztó szerencsétlenséget, mely Párisban a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98