Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A hernyó

A hadvezetőség nevezte el ezt a képünkön látható gépet "hernyó"-nak. Kétségen kivül azért, mert a gép mozdulataiban egészen olyan, mint a hernyó. Polgárembernek fogalma sincs arról, hogy mit tud ez a gép, milyen szolgálatokat tesz a terepen, uttalan utakon, mély szántásban, hegyes, völgyes árkos földeken.

Az ősz elején, itt Budapesten bemutatta a budapesti helyőrség legénysége, hogy milyen készültséggel meg a háboruba. Láttuk a tüzérségi munkát, láttunk egy hatalmas várágyut beleépítve a föld alá, s amikor az ágyu befejezte müködését, a nagy térség szélén megindult a "hernyó" mesterséges akadályokon, mély gödrökön, dombon, mély homokon, puha szántásszerű telepen, hogy elvontassa a föld mélyére állított nehéz ostromágyut egy másik helyre.

Mielőtt a gépezetet ismertetnőnk, hogy hogyan megy a gép s ebből már a gépet is jól megismerjük. Elől van két kis átmérőjü, lapos talpu kereke, hátul pedig két egymáshoz közelebb álló kerék körül, kivül a külső keréktalpon acél lapokból álló szalag van vonva. Olyan, mint a gépműhelyben a kerekeken futó hajtószij, csakhogy nem bőrből, hanem acéllapokból. Benzinmotor hajtja a járóművet s lassan megy, mint a teherautomobil.

Ha sik földön halad, az első kereke és a hátulsó szalagos kerékpárja simán futnak a terepen s mert széles, lapos a keréktalp is, a hátsó acélszalag is, nem tud lesülyedni a legmélyebb sárban sem. Más a helyzet, amikor például egy mély árkon kell keresztül mennie. Ilyenkor az első kerekek csak az árok első rézsüjén futnak le, a hátsó szalagos kerékpár ellenében fönnmaradt még a parton.

A gép egész súlya, az egyensulya a hátsó szalagos kerékpáron nyugszik, ugy, hogy az első kerekek teljesen a levegőbe emelkednek. A gép azonban nem áll meg, hanem szinte tólja önmagát előre a hátsó, szalagos kerékpáron. Az árokfenéken az első kerekek ujra földet érnek, átvezetik a gépet most már az emelkedő részün s ekkor a gép ugyszólván teljesen tótágast áll, az első kerekek ujra a levegőbe merednek s a gép a szalagos kerékpáron vonszolódik fölfelé a meredek rézsün.

Mire ez a hátsó kerékpár is felkúszott a rézsü tetejére, a gép visszaereszti az első kerekeit is a földre s halad tovább a "hernyó" uj akadályon uj nehézség elé. A "katorpilar" (magyarul=hernyó) név tehát teljesen ráillik a gépre. Ez a gép azután a legfontosabb hadiszolgálatokra van rendelve. Mint a képen is látható, a sárban teljesen elült nehéz ágyut játszva huzza ki a degetból s viszi uj felállási helyre, viszi ki az országutra, hol lovakkal vontathatják akár vágtában is.

Előttünk van egy 30.5-es mozsár, amely az országuton motoros erővel robog. Ha olyan helyen kell felállítani, ahol nincs épített országut, ahova nem vezet kőalapépítményű ut, előáll a "hernyó", ráakasztják a nehéz ágyut, vagy mozsarat, egyet fordul, már is túl van az országut árkán, beleteszi magát a puha szántásba s valóságos árkot ás ki a mögötte vonszolt ágyu számára.

A "hernyó" nevű vontatógép meg nem becsülhető szolgálatokat tett az orosz harctéren, ahol az oroszok által elásott, mocsárba, folyóba rejtett ágyukat szempillantás alatt emelt ki a tüzéreink uj munkája számára. A gép a mi hadseregünk találmánya két műszaki tisztünk építette át ebbe a formájába, s így teljesíti nagyszerű feladatát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A bibliakutató barátok kolostora, a másolatok A bibliakutató barátok kolostora, a másolatok
Minden ódon és nagyértékű bibliakézirat másolata megvan itt. Akadnak...
A szász király gyermekei A szász király gyermekei
Ismeretes az olvasóközönség előtt Frigyes Ágost szász király elvált...
Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot
Az ESC rendezésében vasárnap délelőtt futották le Magyarország...
Beszélgetés Lázár Miklóssal, a Hegyalja uj képviselőjével Beszélgetés Lázár Miklóssal, a Hegyalja uj képviselőjével
Szerdán folyt le az országos érdeklődéssel kisért időközi választás a...
A naptár, a Gergely-naptár A naptár, a Gergely-naptár
Az ókorban a keleti népek és a görögök és rómaiak a nappalt a Nap...
MacDonald és Dawes amerikai nagykövet vasárnap a tengeri leszerelésről tárgyaltak MacDonald és Dawes amerikai nagykövet vasárnap a tengeri...
Az angol és amerikai politika érdeklődésének előterében Dawes...
1800 szerződéses orvost neveznek ki az uj munkásbiztositó pénztárhoz 1800 szerződéses orvost neveznek ki az uj munkásbiztositó...
Az uj állami munkásbiztositó pénztár szerződéses orvosi állásaira...
Elfogták Apponyi gróf betörőjét Elfogták Apponyi gróf betörőjét
Ez év márciusában szabadult ki a szegedi Csillag-börtönből Üveges...
Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti ablakából az utcára egy fiatal dizőz Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti...
Vasárnap reggel hangos csörömpölésre lettek figyelmesek a Miksa-utca...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98