Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

A gyáripar békeprogramja

A gyárakban hétfőn meginduló munka programmja felől ma is egész napon át folyt a tanácskozás a gyárosok részéről, akiknek megbizásából azután Fenyő Miksa, a Gyosz. igazgatója fölkereste Garami kereskedelemügyi minisztert és tőle kért rendelkezést, hogy az egyes gyárak milyen cikkek gyártásával folytassák az üzemet.

Sok iparvállalatnál a hadügyminiszter egyáltalán nem stornirozta még a hadfölszerelő-cikkekre adott régebbi megrendelését, másrészt pedig a hadügyminiszter egy félesztendő óta nem fizetette ki a magyar gyárak által szállitott hadianyagot, ugy, hogy azok közel egy milliárd követelést támasztanak ezen a cimen. Nagyon sok kisebb tőkeerejü gyár emiatt nem is tudja fölvenni az üzemet és azt kérik, hogy a magyar kormány az üzem folytatásához szükséges tőkét rendelkezésére bocsássa. 

A munkaidő tekintetében a fővárosi gépgyárak már a mult napokban megállapodást létesitettek a vasmunkások szervezetével, hogy a normális heti munkaidőt heti ötvenhét óráról ötvennégy órára csökkentik. Azonban a munkások heti ötvenkét, tehát napi kilenc óra munkaidő megállapitását kérték.

A fővárosi gépgyárak arra való tekintettel, hogy a munkások a gyárak örzésével igen fáradságos munkát végeznek, azonkivül az ez idő szerint gyakori gyülések is lekötik őket, a heti munkaidőt önként ötvenkét órára, vagyis napi kilenc órára szállitották le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98