Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

A hónap rövidhíreiből

A bankok megkezdik a kifizetést

A Magyar Általános Hitelbank nevében Ulmann Adolf vezérigazgató, a Magyar Bank és Kereskedelmi r.-t. nevében Krausz Simon, továbbá a Pesti Magyar Kereskedelmi bank és a Leszámitoló és Pénzváltóbank, valamint a Gyáriparosok Országos Szövetségének képviselői ma Szende Pál, a Nemzeti Tanács kiszemelt pénzügyi államtitkárának elnöklésével értekezletet tartottak, amelyen a legsürgősebb heti és havi esedékességek kifizetése felett tanácskoztak. A konferencián az a nézet alakult ki, hogy aggodalomra nincs ok és a bankok a fennálló szabályok szerint továbbra is teljesitik a fizetéseket és intézkednek, hogy a vidéki pénzintézetek is hasonlóképpen járjanak el.


A délvidéki malmok készletei

Azokba a malmokba, amelyek a Délvidéken müködnek, a gabonaévad megkezdése után jelentékeny mennyiségü gabonát, ott pedig, ahol a kukoricatörést befejezték, a kukoricából is kisebb-nagyobb tételeket szállitottak be őrlés céljából. A fővárosi malmok körében elterjedt hir szerint a délvidéki malmokban elhelyezett készletek elszállitását már régebben elrendelték, ugy, hogy ezek mindenképen teljes biztonságban vannak. 


A kilencedik német hadikölcsön eredménye

A kilencedik hadikölcsön eredménye az eddigi jelentések szerint a kicserélt régebbi kötvények nélkül 10.337,000.000 márka. Egyes részletek még hiányoznak, ugy, hogy a végső összeg még valamivel nagyobb lesz. 


Magyar követelések a külföldön

A semleges külföldnek szállitott terményekért és nyersanyagokért a Magyar és Osztrák Banknak száz milliót meghaladó követelése van Hollandiában és más külföldi államban. Ezek a követelések idehaza nehezen nélkülözött magyar cikkek exportjából erednek és a Magyar Nemzeti Tanács rendelkezése alá kell hogy tartozzanak. Meg kell előznünk tehát az osztrákokat a cselekvésben és a Magyar és Osztrák Bank budapesti főintézete utján, amely mihamar az önálló magyar bankká fog átalakulni, sürgősen le kell foglalni és Budapestre kell átutaltatni a semleges külföld által ezeket a magyar követeléseket.

Az Osztrák-Magyar Bankhoz kormánybiztos kirendelését mondja ki a kormány november 2-án kelt 4855/1918. M. E. számu rendelete. A kormánybiztos kinevezését a rendelet a miniszteriumnak tartja fönn. Mint már jelentettük, a kormány erre az állásra Beck Lajos orsz. képviselőt nevezte ki.


Földmives Tanács

A magvar földmivelők és kisbirtokosok november 10-én délelőtt 9 órakor a régi képviselőházban ülést tartanak, melyen megalakitják a Magyar Nemzeti Tanács kebelébe tartozó Földmives Tanácsot. 


Az önálló bank aranyfedezete az erdélyi áramtermelés

Az önálló magyar jegybank megteremtésének küszöbén időszerüvé vált az aranyfedezet megszerzésének kérdése. A magyar aranytermelés tudvalevően a gótai Harkort bányamü kezében van, amelynek Erdélyben lévő telepei a háboru alatt állandóan növekvő mennyiségü nyersaranyat produkáltak. Most jelent meg a társaság 1917-18. évi beszámolója, amely szerint az erdélyi aranybányák egyévi termelése 1,025.654 kilogramm nyersarany volt a megelőző évi 942.792 kilogrammal szemben. A kormány helyesen tenné, ha az erdélyi arany kivitelét megakadályozná és azt az önálló magyar bank számára biztositaná. 


Az őszi vetés

Az egész országban a szerb, orosz és olasz hadifoglyok tömeges távozása miatt, valamint a kirendelt katonai munkásosztagoknak otthonukba való visszatérése miatt késik a tengeri, cukorrépa és a burgonya betakaritása, valamint a buza és a rozs vetése. Az a veszedelem fenyeget, hogy az őszi vetéssel a gazdák elkésnek. Egyedül Szeged vidékén több mint ezer hold buza alá előkészitett föld áll vetetlenül a vetőmag hiánya miatt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
3000 gyermeknek adott vasárnap karácsonyi ajándékot a Tébe 3000 gyermeknek adott vasárnap karácsonyi ajándékot a Tébe
Vasárnap délben 3000 fővárosi gyermeket ajándékozott meg a TÉBE...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Ernest L. Vogart, az illinois-i egyetem nemzetgazdásza,...
Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök szobra Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök szobra
Tizenhat esztendővel ezelőtt Horváth György ikervári igazgató-tanitó...
A magyar jéghockey-csapat győzelme A magyar jéghockey-csapat győzelme
A magyar jéghockey-csapat fényes bécsi győzelméről elragadtatással ír...
A fejedelmek úszó palotái A fejedelmek úszó palotái
Minden nagyobb tengeri hajó építése sok pénzbe kerül, akárhány...
Kóbor cigányok a dánosi rablógyilkosságra emlékeztető kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kocsmárost és a feleségét Kóbor cigányok a dánosi rablógyilkosságra emlékeztető kegyetlenséggel...
Este kilenc órakor két szekéren kóbor cigányok érkeztek Ólmos István...
A hadihajók árboczai A hadihajók árboczai
A hadihajók mai alakja, berendezési és épitési módja már olyan, hogy...
Lappföld, a rénszarvasok birodalma, forró kő a bölcsőben Lappföld, a rénszarvasok birodalma, forró kő a bölcsőben
A lappok - mint a legtöbb primitív törzs - imádják gyerekeiket. Az...
A német felvonulás már teljesen folyamatban van A német felvonulás már teljesen folyamatban van
A Pester Lloyd berlini tudósitója Ernst Lemmer, aki állandóan pontos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98