Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

A hónap rövidhíreiből

A bankok megkezdik a kifizetést

A Magyar Általános Hitelbank nevében Ulmann Adolf vezérigazgató, a Magyar Bank és Kereskedelmi r.-t. nevében Krausz Simon, továbbá a Pesti Magyar Kereskedelmi bank és a Leszámitoló és Pénzváltóbank, valamint a Gyáriparosok Országos Szövetségének képviselői ma Szende Pál, a Nemzeti Tanács kiszemelt pénzügyi államtitkárának elnöklésével értekezletet tartottak, amelyen a legsürgősebb heti és havi esedékességek kifizetése felett tanácskoztak. A konferencián az a nézet alakult ki, hogy aggodalomra nincs ok és a bankok a fennálló szabályok szerint továbbra is teljesitik a fizetéseket és intézkednek, hogy a vidéki pénzintézetek is hasonlóképpen járjanak el.


A délvidéki malmok készletei

Azokba a malmokba, amelyek a Délvidéken müködnek, a gabonaévad megkezdése után jelentékeny mennyiségü gabonát, ott pedig, ahol a kukoricatörést befejezték, a kukoricából is kisebb-nagyobb tételeket szállitottak be őrlés céljából. A fővárosi malmok körében elterjedt hir szerint a délvidéki malmokban elhelyezett készletek elszállitását már régebben elrendelték, ugy, hogy ezek mindenképen teljes biztonságban vannak. 


A kilencedik német hadikölcsön eredménye

A kilencedik hadikölcsön eredménye az eddigi jelentések szerint a kicserélt régebbi kötvények nélkül 10.337,000.000 márka. Egyes részletek még hiányoznak, ugy, hogy a végső összeg még valamivel nagyobb lesz. 


Magyar követelések a külföldön

A semleges külföldnek szállitott terményekért és nyersanyagokért a Magyar és Osztrák Banknak száz milliót meghaladó követelése van Hollandiában és más külföldi államban. Ezek a követelések idehaza nehezen nélkülözött magyar cikkek exportjából erednek és a Magyar Nemzeti Tanács rendelkezése alá kell hogy tartozzanak. Meg kell előznünk tehát az osztrákokat a cselekvésben és a Magyar és Osztrák Bank budapesti főintézete utján, amely mihamar az önálló magyar bankká fog átalakulni, sürgősen le kell foglalni és Budapestre kell átutaltatni a semleges külföld által ezeket a magyar követeléseket.

Az Osztrák-Magyar Bankhoz kormánybiztos kirendelését mondja ki a kormány november 2-án kelt 4855/1918. M. E. számu rendelete. A kormánybiztos kinevezését a rendelet a miniszteriumnak tartja fönn. Mint már jelentettük, a kormány erre az állásra Beck Lajos orsz. képviselőt nevezte ki.


Földmives Tanács

A magvar földmivelők és kisbirtokosok november 10-én délelőtt 9 órakor a régi képviselőházban ülést tartanak, melyen megalakitják a Magyar Nemzeti Tanács kebelébe tartozó Földmives Tanácsot. 


Az önálló bank aranyfedezete az erdélyi áramtermelés

Az önálló magyar jegybank megteremtésének küszöbén időszerüvé vált az aranyfedezet megszerzésének kérdése. A magyar aranytermelés tudvalevően a gótai Harkort bányamü kezében van, amelynek Erdélyben lévő telepei a háboru alatt állandóan növekvő mennyiségü nyersaranyat produkáltak. Most jelent meg a társaság 1917-18. évi beszámolója, amely szerint az erdélyi aranybányák egyévi termelése 1,025.654 kilogramm nyersarany volt a megelőző évi 942.792 kilogrammal szemben. A kormány helyesen tenné, ha az erdélyi arany kivitelét megakadályozná és azt az önálló magyar bank számára biztositaná. 


Az őszi vetés

Az egész országban a szerb, orosz és olasz hadifoglyok tömeges távozása miatt, valamint a kirendelt katonai munkásosztagoknak otthonukba való visszatérése miatt késik a tengeri, cukorrépa és a burgonya betakaritása, valamint a buza és a rozs vetése. Az a veszedelem fenyeget, hogy az őszi vetéssel a gazdák elkésnek. Egyedül Szeged vidékén több mint ezer hold buza alá előkészitett föld áll vetetlenül a vetőmag hiánya miatt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Football a táborban Football a táborban
A zombori huszonhármasoknál egy csapatra való footballista szolgál....
Szinházi bemutatók Szinházi bemutatók
Nyolc jezsuita, egy világi pap, egy orvos és egy kisfiú vonul fel a...
A holtnak hitt férj visszaérkezése A holtnak hitt férj visszaérkezése
Az angolok nagy költőjének, Tennysonnak örökbecsü Arden Enoch-ja lép...
Szabad kereskedelem Szabad kereskedelem
A napilapok közölték a napokban, hogy a rendőrség a budapesti...
Burke fölfedezése Burke fölfedezése
Évszázadok, sőt évezredek óta az az elv uralkodott a...
Somogyitól Matteottiig Somogyitól Matteottiig
Politikai gyilkosság áldozata lett egy. olasz szocialista képviselő....
Marsall tábornok londoni tárgyalásának célja Marsall tábornok londoni tárgyalásának célja
A szombati sajtóértekezleten Sumner Welles helyettes külügyminiszter...
Földünk legmelegebb és leghidegebb pontjai Földünk legmelegebb és leghidegebb pontjai
A hőmérsékleti maximumoknak pontos és megbízható meghatározása...
A japán paraszt A japán paraszt
A japán földműves a föld egyik legősibb néposztálya, ami nem is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98