Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A román trónörökös házassága

Bukaresti beavatott körökben már nyolcz nappal ezelőtt köztudomásu volt, hogy Károly trónörökös házasságot kötött Labrino Zizivel, egy már elhunyt román őrnagy leányával. A most 25 esztendős trónörökös már évek óta kitüntette vonzalmának jeleivel a hasonló korú fiatal leányt, a ki egy elszegényedett előkelő moldovai bojár családból származik és a legjobb társaságokban forgott.

 

Vonzalmuk közismert volt mindenki előtt és már a háboru alatt azon gunyolódtak Jassyban, hogy a trónörökös többet időzik Lambrinóéknál, mint a fronton. Midőn hónapokkal ezelőtt Piatra Neamtziba helyezték át a trónörököst mind ezredparancsnokot, Lambrino Zizi is rögtön odautazott rokonai látogatására.

 

Mintegy tizennégy nappal ezelőtt automobilon elutazott a fiatal pár Platra Neamtziból egy katonatiszt kiséretében, a ki a trónörökös jó barátja. Az ukrán határon felismerték a trónörököst, de arra a kijelentésre, hogy barátjával együtt, a ki a fiatal leányt feleségül akarja venni, Odesszába utazik, megengedték neki a továbbutazást. Odesszában azután egy román pópa szeptember 12-én összeeskette a fiatal párt.

 

A trónörököst mint Ferdinandovics Károlyt vezették be a templomi anyakönyvbe. A trónörökös már csak a bevégzett tényről értesítette szüleit s egyben utasítást kért a királytól, hogy haza utazzék-e, vagy nem. A házasság, mely az odesszai törvények szerint köttetett meg, Romániában is teljes érvényű, mivel a román alkotmány nem ismeri az egyenranguság fogalmát s így a trónörökös állását a házasság jogilag nem érinti.

 

A király megkisérelte az ügyet úgy rendezni, hogy a házasságot érvénytelenítsék s a Lambrino-családot pénzzel elégítsék ki. E czélból katonai irodájának főnökét, Balif tábornokot Odesszába küldte, hogy a trónörököst felvilágosítsa, mit koczkáztatott s rábirja, hogy lemondjon a házasságról. Balif azonban mindössze csak azt érte el, hogy a fiatal pár visszaindult vele Romániába.

 

Károly trónörökös teljesen feleségének a hatása alatt áll, a ki kis termetü, alig csinosnak nevezhető asszonyka s kissé pikáns arczát egyáltalában nem szépíti meg feltünően nagy orra, görög ősök öröksége. A fiatal asszonyban azonban rendkivül nagy női bájosság van és vagyontalansága ellenére is nagyon sok udvarlója és kérője volt. Hir szerint szellemi képesség tekintetében messze tulszárnyalja urát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98