Dtum
Login with Facebookk
1919 | Április

A hogyan elindult és ahová ér!

Alig egy negyed századja, hogy Lilienthal Ottó, a dinamikai repülés martirja megmutatta a világ technikusainak, hogy lehetséges az embernek szárnyakkal utat tenni a levegőben, s halálával pecsételni meg ezt a hitvallást.

Nyomában megindult a nagy munka, gyakorlatilag is megoldani a repülés problémáját. Lilienthal martirhalála után egy kis stagnálás következett, majd Amerikába a két Wright testvér folytatta ott, ahol a halál pontot tett Lilienthal munkájára. A siklórepüléssel indult el a dinamikai repülés, aminek magyarázó képéül azt a jelenetet mutatjuk be, mikor a Wright testvérek kiséreti telepén egy lejtőről lesiklik az aviatikus két hatalmas szárnyfelületben állva.

Azóta tudjuk, hogy a repüléshez nem kell épített lejtő, pótolja a levegő szárnyaira való emelkedés lehetőségét a motor, amely sebesen inditja és emeli föl a gépet és viszi most már majdnem kétszáz kilométer sebességgel. Alul egy fantasztikus gépet lát az olvasó. Mozdony, amelynek szárnyai vannak, s ezek a szárnyak ugy csapkodnak, mint a madár szárnya, s ezzel repül a gép, akárcsak a madár. Két oldalt a mai repülőgép felületei biztosítják, hogy gépromlás esetén siklórepüléssel még baj nélkül földet érjen a gép.

Ez a repülőmozdony még nincsen megépítve. Idáig még nem jutott a repülőgéptechnika, de éppen azok a lehetőségek, amelyek már is bámulatba ejtették a világot, szinte indokolttá teszik ezt a fantazmagóriát is. Vajjon elmondhatjuk-e nyugodt lélekkel, hogy a repülőmozdony lehetetlen, vajjon nem kell-e hinnünk, hogy akkor, mikor már épül az a tizenkét személyes légi omnibusz, amely London és Páris között fog a levegőn át közlekedni, ez a gépcsoda is megépülhet.

Más kérdés, hogy a motortechnika fejlődése nem teszi-e majd fölöslegessé, hogy élő tüzet vigyenek föl gőzgép formájában a levegőbe. Szóval elindult a repülőgép az épített lejtőn való lesiklással, s ma már keresztülkasul szeldesik a levegőt a karcsu, nyilsebesen száguldó repülőgépek, amelyek nem is olyan régen még gyilkos fegyvert adtak az embereknek, ma pedig a békés munka szolgálatába állanak. A világ nagy repülőgépgyáraiban pedig lázas munka folyik. Készül az uj világ csodája, az a repülőgép, amellyel az ember át fog repülni az Atlanti-óceánon, át fog repülni Európából Amerikába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szánkó és lábszán Szánkó és lábszán
Nem tudom kedves olvasóim, hogy amikor e sorokat nyomtatásban...
A pápa pünkösdi beszéde munkások előtt A pápa pünkösdi beszéde munkások előtt
XII. Pius pápa pünkösdvasárnap délután félhat órakor a Vatikán...
A magyar korcsolyázó bajnoki verseny A magyar korcsolyázó bajnoki verseny
Január 18-án és 19-én délután folynak le a Budapesti Korcsolyázó...
A Japán - asztal művészei A Japán - asztal művészei
Az Andrássy-úti Japán-kávéház utczai szögletében, két nagy sarokablak...
Pilsudszky terrorja elsöpörte az ellenzéket a vasárnapi lengyel választáson Pilsudszky terrorja elsöpörte az ellenzéket a vasárnapi lengyel...
Vasárnap reggel 9 órakor kezdődött egész Lengyelországban a saim...
Híres magyar orvosok 2. rész Híres magyar orvosok 2. rész
A tudományos gyermekgyógyászat megalapítója magyar származású volt: a...
Váratlan Gamma-győzelem a Vasas ellen Váratlan Gamma-győzelem a Vasas ellen
A régi Hungária-úti pálya már régen látott ennyi embert, mint amennyi...
Törvényjavaslat az uzsora ellen Törvényjavaslat az uzsora ellen
Május 29-én nagyon fontos törvényjavaslatot terjesztett a...
Magyarország bajnoki tornászcsapata 1910. évre a Budapesti (Budai) Torna Egylet Magyarország bajnoki tornászcsapata 1910. évre a Budapesti (Budai)...
Egyénileg a BTC. érte el a legszebb eredményt, mert a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98