Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Mi okozza a közellátást?

 Régi tapasztalat, hogy a huzamos és tartós közeli munka, mint az írás és olvasás, az eredetileg egészséges szemet közellátóvá teszi. A nagyközönség és a szakemberek egyaránt élénk szemrehányásokat szokta tenni az iskolának, hogy a tanítványok nagy része meggyöngült szemmel tud csak czéljához érni.

Valljuk meg, hogy az aggodalomra van is ok, mert a művelt embereknek megdöbbentően nagy százaléka közellátó. Németországban a viszonyok még sokkal rosszabbak, mint nálunk, ott a művelt lakosságnak nagyobb fele az iskolában közellátó lesz. Mostanában bizonyára sokunknak feltünt, hogy a német katonák között sok, nagy mértékben közellátót lehet találni.

Csak az a kérdés, vajjon az iskola megérdemli-e a szemrehányást. Elmulasztotta-e a közellátást meggátolni? Az iskola munkája ebben az irányban akkor kezdődhetik, ha a szakemberek a közellátás keletkezesének okát kiderítették. Úgy látszik, Levinsohn kísérletei ezt a kérdést tisztázni fogják. A közellátó szem, mint régebben tudjuk, a beeső fény irányában megnyúlt. Tehát azt kell kideríteni, mi idézi elő a szemgolyó megnyúlását.

Eddig az a vélemény terjedt el leginkább, hogy a szemgolyó alakváltozását a körülvevő izmok nyomása okozza. Eszerint a szem alkalmazkodását intéző izmok a közeli munkánál állandóan nagyobb nyomást gyakorolnak a szemgolyóra és a gyermekek még változtatható szemgolyóját megnyujtják.

Csakhogy ez a magyarázat több okból nem fogadható el. Először is az izmok a közeli munkánál nem fejtenek ki nagyobb nyomást a golyóra. A szemgolyó alkalmazkodását végző izmokra nézve ezt Hess és Heine mutatták ki, a külső szemizmokra nézve pedig Levinsohn. Azonkívül pedig a szemgolyóra ható nyomás növelése egészen másféle anatomiai változást okoz, mint a milyen a közellátást kíséri.

Arra is gondoltak, hogy a közellátó szem már a születésnél kissé rendellenes, a golyó növekedésekor pedig ez a rendellenesség kifejlődik. De ennek ellenmond az a tapasztalat, hogy a szemgolyó alig növekszik, a negyedik évtől kezdve pedig egyáltalában nem. Gyermekeken viszont a közellátással járó változásokat csak elvétve észlelték.

Levinsohn a szemgolyó megnyúlásának okát egészen más körülményekben keresi. A közeli munkánál ugyanis fejünk legtöbbnyire lefelé fordul, a szemgolyónak a nehézség hatása alatt előre kell esnie, mert a szemhéjjak nagyfokú mozgékonyságuknál fogja ezt alig akadályozzák. Huzamosabb ideig tartó ilyen helyzetben a szemgolyó megnyúlik, akárcsak az a gummilabda, a melyet vízzel megtöltve szálon felfüggesztünk.

A közellátás magyarázatára nem kell nagy megnyúlást feltételezni, mert ha a szemgolyó a tenger irányában 1 mm-rel megnyúlik, ez már 3 diopriás közellátást okoz.

Már régen feltünt, hogy nem minden közeli munka okoz közellátást. Így az aranyművesek és ötvösök között aránylag kevés a közellátó, bár állandóan megerőltetik szemüket. Levinsohn ezt a jelenséget úgy magyarázza, hogy ezek a munkások fejüket egyenesen tartják és ezért szemgolyójuk a nehézség hatása alatt nem nyúlik meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ez a gép, a melyet Ruhmer berlini feltaláló szerkesztett, állitólag a távolbalátás feladatát megoldotta A szemüveges Huerta elnök Orozko tábornokkal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pénztelenség A pénztelenség
Azért vannak, akik érzik s tudják a kötelességüket a mai nehéz...
Az ulmi szabó repülése Az ulmi szabó repülése
Ulmban ma is emlékeznek még egy tréfás nótára, mely egy szabó...
Eckhardt Tibor választási beszéde Eckhardt Tibor választási beszéde
A Független Kisgazda Párt vasárnap délelőtt tartotta választási...
A lakásáról elhurcolt kereskedőt nem találja a rendőrség A lakásáról elhurcolt kereskedőt nem találja a rendőrség
A rendőrség a tegnapi nap folyamán tovább kutatta azokat a rejtélyes...
Újabb terhekkel akarják sujtani a szőlőgazdaságot! Újabb terhekkel akarják sujtani a szőlőgazdaságot!
Az összes mezőgazdasági kamarák már kézhez kapták a most elkészült...
Pethest eltiltották a hipnotizálástól Pethest eltiltották a hipnotizálástól
Hónapok óta nagyon sokat beszélnek Pesten dr. Völgyesi Ferenc...
Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon Jugoszlávia elvesztheti előnyét az angol baromfipiacon
Jugoszlávia baromfikivitelének az előzékeny Anglia kárpótlásul a...
Léghajóba csalt áldozatok Léghajóba csalt áldozatok
A fővárosban legutóbb két ügyes csaló járt, akik több gazdag polgárt...
Közlekedés a Mars lakóival Közlekedés a Mars lakóival
A csillagászati ismeretek népszerűsítése óta általában elfogadta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98