Dtum
Login with Facebookk
1919 | Február

Területi liga alakult

A Magyar Tudósító azt jelenti, hogy a Magyarország Területi Épségét Védő Liga vasárnap délelőtt tartotta alakuló közgyűlését a vármegyeház dísztermében. Lóczy Lajos egyetemi tanár elnöklésével. A Liga hangoztatta, hogy szigoruan tartózkodik minden politikai megnyilatkozóstól és minden párt-, osztály-, faji és felekezeti küldöttséget félretéve, kizárólag az ország területi épségének védelmét munkálja.

 

A ligának, mint ők mondják, eddig mintegy 5 millió tagja van. Elhatározták, hogy a Budapesten időző francia és angol küldöttek előtt tiltakoznak a cseheknek, románoknak és szerbeknek a megszállott területeken elkövetett erőszakosságot és kegyetlenségei ellen. Még Apponyi gróf is felszólalt a gyűlésen. Elnöknek Lóczy Lajos ügyvezető elnöknek Tolnay Kornélt, alelnöknek Teleki Pál grófot választották meg és választottak egy nyolcvan tagu választmányt is.

 

A választmányban és az egész vezetőségben azonban annyi nevet találunk a régi rendszer levitézelt csatlósai közül, hogy erős a gyanunk, hogy ez az uj liga csak néhány hitelét vesztett ember feltámasztását célozza a területvédés ürügye alatt. Ők voltak azok, akik legmohóbban harcoltak a német elmélyítés mellett. És most megint szóhoz szeretnének jutni? Kötve hisszük, hogy ez sikerüljön nekik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lóczy Lajos Teleki Pál
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98