Dtum
Login with Facebookk
1919 | Június

Kígyóméreg-serum

A franczia dr. Calmette volt az első, a ki a kígyómarást megfelelően készített serummal gyógyította és évenként ilyen úton sok száz embert mentett meg az életnek. Különösen a forróégövi országokban gyakoriak a mérges kígyók és így a serummal való gyógykezelés ezekben az országokban terjedt el leginkább.

Brazilia meleg és nedves erdőiben például csak úgy hemzsegnek ezek a veszedelmes állatok, különösen a lábária (Bothrops athrox) és a csörgőkígyó (Crotalus horridus). Az embert vagy állatot azonban csak akkor támadják meg, ha az rájuk, vagy fészkükre lép. Mindkét fajtának csípése halálos, bár mérgük különbözőképpen hat. A lábária mérge szétbontja a vért, a csörgőkígyóé pedig megbénítja a lélegzést.

A kígyómarások gyógyítására alkalmas serum előállítása végett Brazilia állami serotherapikus intézetet alapított. Az intézet a veszedelmes kígyókat tenyészti egyrészt azért, hogy a belőlük nyert méreg segítségével a serum el legyen készíthető, másrész azért, hogy életüknek, szokásaiknak, táplálkozásuknak tanulmányozása által oly ismeretek szereztessenek, amelyek segítségével a kígyóveszedelem el legyen kerülhető.

A kígyók kisebb parkban, kupolaszerű építményekben vannak elhelyezve; a parkot vízzel megtöltött árok és fal veszi körül. A serumot következőképpen készítik. A kigyók mérgét időnként kiszedik és fiatal egészséges lovak vérébe fecskendezik be. A befecskendezés 5-6 naponként történik 1/20 milligramnyi adaggal kezdődik és fokozatosan emelkedik fel egészen 1 grammig.

Ezt a műveletet teljesen egy évig kell folytatni,mert csak így válik a ló teljesen immunissá, és a serum hatékonynyá.Az egyszer immunissá vált ló azután sok éven át szolgáltatja a serumot, csak éppen az szükséges, hogy minden serumkivétel után ujabb oltást kapjon. Általában háromféle serum készül, egy-egy a lábáriák és a csörgőkígyók csípése ellen, és egy általános, a mely mindkétfajta méreg ellen hatásos. A serumot szétküldik a kórházaknak, a községeknek és a gyógyszertáraknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csögökigyó marása halálos. Egy veszélyes mérgeskigyó, a vipera
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98