Dtum
Login with Facebookk
1919 | Május

Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban

A termelési rend megváltozása az állattenyésztés eddigi módját, módszereit sem hagyja érintetlenül. Az állattenyésztés fő célja a jövőben szükségképen az élelmiszerek termelése lesz. Proletár testvéreinknek – tisztes munkabérhez jutván – mód adódik tisztességes táplálkozásra. Több hust és tejet fogyasztanak majd, miből következik, hogy többet is kell termelni ezekből az élelmiszerekből. A szarvasmarhatenyésztés első helyre kerül. 

A lótenyésztés viszont elvesziti eddigi nagy jelentőségét; a militarizmus nyüge alól felszabadultunk, a katonalovak tenyésztése szükségtelenné vált vagy legalább is igen kis mértékre zsugorodik. A lóversenyek megszüntével a lótenyésztésnek a másik iránya is céltalanná válik.

A dolgozó társadalomban, hol „majd az keres, ki dolgozik”, a fényüző, kocsikázó közönség megfogy, fogatja csak annak lesz, kinek erre produktiv munkájában szüksége lesz: a hintós, nyerges és egyéb luxus-lovak tenyésztése a minimumra csökken. A lótenyésztés általában a régi társadalmi rend fényüzését szolgálta, a tanácsköztársaságban csak kisebb jelentőségüvé válik.

Az igáslónak ellenben (muraközi, stb.) nagyobb jövendőt jósolhatunk, kivált a Dunántulon s a tanácsköztársaság dombosabb, halmosabb vidékén; az Alföldön és a sik vidéken viszont valamely szikárabb fajtának, teszem a Noniusnak (törzs) elterjedése kivánatos. 

Nagy jelentőségre kell szert tennie a szarvasmarhatenyésztésnek.
Azt a fáradságot, azt a szakértelmet, melyet idáig a lótenyésztésben alkalmaztunk, a jövőben a szarvasmarhatenyésztésben kell értékesitenünk. A lótenyésztés eddigi módjára kellene a szarvasmarhatenyésztést szervezni. Ne csak három tenyésztőtelepről intézzék, mint a lótenyésztést (Mezőhegyes, Kisbér, Bábolna), hanem több nagy birtokon hatalmas szarvasmarhatenyészeteket kell kiépiteni, szakszerü vezetéssel, még pedig felváltva, egyik helyen a tejtermelési irányt kövessék, másutt hustermelésre törekedjenek.

E helyekről azután a kiváló teljesitményü és tulajdonságu állatokat ugyszólván szét lehet plántálni és a közép és kisgazdaságokban, hol az igazi és főhelye lesz az állattenyésztésnek. Az egységes vezetéssel az állattenyésztés sokkal rendszeresebb lesz, mint a multban. 

A tenyészállatok gondos kiválogatásával a hus- és tejtermelést oly annyira fokozhatjuk, hogy a városok élelmezése a jövőben zavartalanná válhat. A sertéstenyésztést is a mondott okokból fokozni kell, ennek azonban előfeltétele az, hogy a tengeritermelés kiterjedtebbé tétessék. 

Ilyen kisebb közleményben a nagyjelentőségü kérdés részletezésébe nem bocsátkozhatom, de nyilvánvaló, hogy az állattenyésztés sem maradhat fenn régi formájában. 

Graf Miksa

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
 Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála Az utolsó rozsnyói püspök vértanuhalála
A magyar közvélemény nagyon keveset tud arról a minden emberi...
A Balkán-háború után
A véres háború eredményeképen Szerbia területe kerek negyvenhétezer...
A Ferencváros megvédte a kupát! A Ferencváros megvédte a kupát!
A vasárnapi kupadöntővel befejeződött az 1942-43. évi labdarúgóidény....
A választójogi javaslat reakciósabb még az 1922. évi rendeletnél is A választójogi javaslat reakciósabb még az 1922. évi rendeletnél...
A kormánypárt választójogi bizottsága pénteken délelőtt megkezdette...
Panasz a faluból Panasz a faluból
Elérkezett az ősz, amelyet a gazda, a falu népe annyira vár....
F.T.C.-Slavia 5:5 F.T.C.-Slavia 5:5
Kezdés után F.T.C. egymásután két kornert, majd goalt ért el, melyet...
Gyilkosság vagy véletlen szerencsétlenség áldozata Thurzó- Nagy Gábor, az Opera volt korrepetitora Gyilkosság vagy véletlen szerencsétlenség áldozata Thurzó- Nagy...
Vasárnap váratlan fordulat történt Thurzó - Nagy Gábor volt operaházi...
A szines fényképezés haladásáról A szines fényképezés haladásáról
Az „Uránia” f. évi októberi számában röviden...
A Duna A Duna
A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Európa nyugati feléről a végtelen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98