Dtum
Login with Facebookk
1919 | Március

Az OMGE az uradalmak erőszakos elfoglalásáról

Jelentettük, hogy a földmivelésügyi miniszterhez az ország számos vidékéről, főleg a Dunántulról, olyan hirek érkeztek, hogy a földmunkások egyszerüen elkergették a nagyobb uradalmak vezetőségét és rövid uton beleültek ezekbe a mintagazdaságokba.

A kormány tudvalevően energikusan tiltakozott az ilyen erőszakos foglalások ellen és szigoruan figyelmeztette a földosztásra várókat, hogy csak a néptörvényben előirt formák pontos betartásával juthatnak földhöz.

Az OMGE választmányi ülésén is szóba kerültek olyan panaszok, melyek szerint főleg Somogy megyében folyik a birtokok úgynevezett szocializálása. Ez abból áll – jelentette Mutschenbacher Emil főtitkár – hogy a birtokokhoz legközelebb eső városok csőcseléke kimegy a falvakba, felizgatja a munkásnépet, ezek aztán rátörnek az uradalmakra, melynek vezetői kénytelenek elmenekülni, a tömeg pedig egy elnököt választ és beülve a birtokba, megkezdi a gazdálkodást.

Igy történt ez az Eszterházy-féle kaposvári, a Somsich-féle hetesi, a Hunyadi-féle somogyszili és a Széchenyi-féle sárbogárdi uradalmakban. Ezek az emberek – mondja a jelentés – minden tőke és jórészt szakértelem nélkül kezdik meg a gazdálkodást és rengeteg állatállomány pusztul el a kezükön. Azért is nagy a veszedelem, mert a dunántúli birtokokon, főleg az emlitett uradalmakban, olyan gonddal végezték az őszi vetési munkákat, mint még nagyon kevés vidékén az országnak.

Az OMGE, részletesen megokolt fölterjesztésében arra kéri a földmivelésügyi minisztert, hogy az ilyen erőszakos foglalásokat minden eszközzel akadályozza meg, hogy az követőkre ne találjon. Exisztenciális érdeke az országnak, hogy a földosztás a törvényben megállapitott keretek közt bonyolittassék le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98