Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Megismétlődött a herceghalmi katasztrófa

Tehervonat és személyvonat összeütközése
- A „Hétfői Napló” tudósítójától –


Herceghalom….Még emlékünkben van az a nagyarányu katasztrófa amely 1916. november 30-án. Ferencz József király temetése napján történt. Akkor a győri személyvonatot ?ban szelte szét a bécsi gyorsvonat.


Thallóczy Lajos osztályfőnök, az akkori szerbiai polgári kormányzó szörnyethalt és még hetven ember életét követelte áldozatul a rettenetes szerencsétlenség.


Vasárnapra virradó éjszaka ugyanazon a helyen, ahol három év előtt történt a katasztrófa, ismét összeütközés történt. Akkor is a bejárati jelzőnél futott össze a két vonat, ma is ma is ennél a szemajornál történt a karambol.


Éjszaka három órakor kétszáz lépésnyire a herceghalmi állomás épületétől egy tehervonat kettészakadt. A mozdony az első vonatrésszel Bicskefelé rohant, míg az elszakadt hátsórészét a tehervonatnak, a bejárati karjelzőnél megállították. Éppen akkor robogott Herceghalom állomás felé a bécsi személyvonat. A mozdony összeütközött a teherkocsikkal, amelyek pozdorjává zuzva ugrottak ki a sínpárról.


Sok kocsi megrongálódott, de valósággal csoda történt, hogy ellentétben a három év előtti katasztrófával, ezuttal sem halottakban, sem sebesültekben nincs kit keseregnünk. A személyvonat mozdonyvezetője ugyanis az utolsó pillanatban fékezett, s ezzel ha már nem is háríthatta el az összeütközést, annak hatásár mindenesetre tompította, s így az összeütközés áldozatokat nem követelt. Az államvasutak igazgatósága a baleset ügyében megindította a vizsgálatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98