Dtum
Login with Facebookk
1920 | Április

A magyar sajtó

A Kossuthok, Csengeryek, Eötvösök hangja csendül ki abból a beszédből, melyet Wágner Károly mondott a nemzetgyülésen a magyar sajtóról. Végre kimondta valaki azt az igazságot, melyet semmiféle kor, divat és áramlat se tud tartósan elhomályositani: hogy a sajtó becsületes és hazafias, hogy a nyilvánosság e formájára legalább is épp oly szükség van, mint a képviselő urak beszédeire, hogy annak az országnak, melyben a sajtót bilincsekbe verik, épp oly kevéssé van egészséges levegője, mint a föld alá temetett bányáknak.

 

Minden szabadság, szépség, erő megfullad a sajtó éltető levegője nélkül. A derék felszólalást ki szeretnők egésziteni egy megállapitással: az ujságirók közt akadhatnak erkölcstelenek, megalkuvók, panamisták, de a sajtó, a maga egészében, mindig becsületes és hazafias. Minden országban, még a legromlottabban is az, ha gyülöletből vagy meggondolatlanságból gáncsot nem vetnek neki.

 

A magyar sajtó megbecsülésének tradicióit, melyek az ország hallhatatlan reformereinek nevéhez füződnek, nem söpörheti el a föld szinéről egy-két temperamentumos közbeszólás. Az öröktől fogva élő igazságok épp ugy kinőnek a földből, mint az áldott kalászok, melyek most a magyar rónákon hullámzanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98