Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

Az ujságirók szabadságlakomája

A "budapesti ujságirók egyesülete" néhány év óta márczius 15-ike alkalmából lakomát tart, melyen az egyesület serlegével áldomást mondanak a sajtószabadságra. Az idei lakomát márczius 17-ikén vasárnap rendezték. A kormányt Hegedüs Sándor kereskedelemügyi miniszter képviselte.

 

Széll Kálmán miniszterelnök levelet írt, melyben tudatta, hogy mint a mult évben, most is örömmel jött volna el, de akadályok tartják vissza, érzelmeivel jelen lesz és a legmelegebb, legőszintébb kivánatai mellett üdvözli a munka és fejlődés hadseregét, mely a jelen Magyarország jogainak, szabadelvű fejlődésének érdekében annyit tett.

 

Ott volt Perczel Dezső, a képviselőház elnöke, Tallián Béla alelnöke, Rakovszky István, a legfőbb állami számvevőszék elnöke, több képviselő és az írók nagy száma. A lakoma a "Royal" termében ment végbe.


Az első felköszöntőt Vészi József, a budapesti ujságirók egyesületének elnöke mondotta, a gondolatszabadságra. A sajtószabadság örök diadalával együtt Ő Felségét, alkotmányunk koronás őrét köszöntötte fel. Hoitsy Pál alelnök a kormány tagjait, az ország miniszterelnökét és Hegedűs Sándor kereskedelemügyi minisztert köszöntötte fel.

 

Ezután általános figyelem közt Hegedűs Sándor miniszter emelt szót: A magyar hirlapirodalmat mindig három nagy eszme vezette, a mely egyuttal három nagy érzés is: a nemzeti érzés, felvilágosodás szeretete és a humanizmus. Az a védelem, a melyet a magyar hirlapirodalom ezeknek az eszméknek nyujt és a melyben a magyar nemzetet a legnemesebb feladatai teljesítésében részesíti, az megbecsülhetetlen.

 

A magyar hirlapirodalom iránt minden kormány és - első sorban, a mai kormány feltétlen hálával és köszönettel tartozik. Nem arra van szükség, hogy erős kormányok legyenek, hanem hogy legyen erős a társadalom.

 

A társadalom legyen összeolvadva, legyen áthatva attól a nemes érzéstől is, a mely mindenkiben megbecsüli a munkát; és minthogy ennek az érzésnek a leghatalmasabb fakasztója és érvényesülésének legbiztosabb garancziája a magyar sajtó, erre emelem poharamat.

 

Perczel Dezső az egyesület elnökét éltete. Eötvös Károly elmés felköszöntője Jókainak szólt, a ki nem lehetett jelen. Beöthy Zsolt arra a kivánságra ürített poharat, hogy a hirlapirodalom mindig a nemzet boldogítására fogjon kezet. Többen mndtak még felköszöntőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98