Dtum
Login with Facebookk
1920 | Augusztus

Tisza István gróf gyilkosai a hadbiróság előtt

Hat hétig tart a tárgyalás
- A Hétfői Napló tudósitójától -

Az októberi forradalomnak legelső és legnagyobb áldozata gróf Tisza István volt, akit a forradalom kitörésének első órájában megöltek az orgyilkosok. A forradalmi idők vezető körei még azt sem engedték meg, hogy gyilkosait kinyomozzák és felelősségre vonják.

 

Közel egy esztendőn keresztül szabadon garázdálkodtak a véreskezü gazok, sőt egyik-másik közülök diktátori hatalmat gyakorolt. Csak a vörös rémuralom bukása után kezdhették a hatóságok a gyilkosok kinyozását.

 

Ez év tavaszán a katonai ügyészség is megkezdte munkáját s lázas gyorsasággal, de amellett széles körültekintéssel lefolytatta a gyilkosság nyomozati eljárását és négy vádlott ellen adott be vádiratot: Hüttner Sándor főhadnagy, Sztanyovszky Tibor zászlós, Dobó István tengerészőrmester és Vágó Vilheim Jenő népfölkelő ellen.

 

A katonai ügyészség vádinditványa a három első vádlottat gyilkosság büntettével vádolja, mint tettestársakat és ezenkivül Szlanyovszkyt, továbbá Vágó-Wilheim Jenőt a katonai büntetőtörvénykönyv 183. §-ába ütköző szökés büntettével.

 

Az ügyészség vádirata katonai rövidséggel állapitja meg a tényállást, amely szerint 1918. október 31-én délután 5 órakor a vádlottak nyolcadmagukkal beállitottak gróf Tisza István lakásába, ott végrehajtották a gyilkosságot, s azután visszatértek ahonnan elindultak: az Astória-szállóba és itt jelentést tettek a cselekmény végrehajtásáról.

A gyilkosság büntette a katonai büntetőtörvénykönyv 413. §-ába ütközik.

 

A hadbiróság ma kezdi meg a bünügy főtárgyalását, Zoltán László ezredes a biróság elnöke s a tárgyalást Mondada Ottó Jenő százados-hadbiró vezeti. A vádat Sztunka László őrnagy-hadbiró és dr. Limericzky Nándor százados-hadbiró képviselik.

 

A Tisza-családot, mint sértetteket dr. Blain Ferenc ügyvéd képviseli. Védőkként dr. Lengyel Zoltán, dr. Török Sándor és Bányai Bischitz Béla ügyvédek szerepelnek. A tárgyalás előreláthatóan szeptember hó közepéig tart, mert a hadbiróság a tárgyalást a legszélesebb mederben folytatja le.

 

A bizonyitási eljárás során kétszáz tanut hallgattak ki. Külön érdekessége lesz e bünügyi főtárgyalásnak Friedrich István, volt miniszterelnök kihallgatása. Előreláthatóan augusztus 10-én kerül rá a sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98