Dtum
Login with Facebookk
1920 | Augusztus

Legyen vége az uszításnak

Nem foglalkozunk a lipótvárosi gyilkolás förtelmes eseményeivel. Megtörtént. Reméljük, - akarjuk, követeljük, - hogy utoljára. A statáriális intézkedéseket végre kell hajtani. Könyörtelen véres szigorral. Mert addig nem lesz rend.


Magyarországon jogrend van. Törvényes alapon álló alkotmányosság. Ezeket az excesszusokat felháborodva utasítja vissza mindenki. A magyar lélektől idegenek e rémségek. Annál könnyebb hát az eltiprásuk is. Mi azonban ma mástól akarunk beszélni. E jelenségek pszichológiai okainak megszüntetéséről.


Nagyon sok nálunk a népgyűlés, a szervezkedés, az utcai szónoklás. A lapok hangja gyakran szertelenkedéstől lihegő. A szónok urak beszéde nem ritkán a legalantasabb damagógia utszéli hajtogatása. A háboru és forradalmak után még mindig lázas e nemzet lelke, idegei a megpattanásig feszültek, a levegő robbanékony és még az alattunk remegő föld is izzó, rengésre hajlamos, lávaszerű. Fűti a lelkeket a nyomor, a kedélyeket fojtogatja a jövő bizonytalansága és kétségbeesése. Ezerek hajléktalansága, kiüldeztetése lázít és uszít.


Hideg borogatás kell a lázas testnek és nem alkohol, amely felkorbácsolja az amugy is vadul lüktető vért. Miért, hát e felizgatott organizmus örökös piszkálása, tüzelése, uszítása és korbácsolása? Normálissá kell tenni a vérkeringést, le kell fokozni a lázat, le kell hűteni a lelkek lázongását. Csak így állhatunk talpra. Csak így kezdheti meg normális életfunkcióit e szervezet, így indulhat meg a nyugodt munka, a rendes élet, amelynek hijján lerongyoltan, kiéhezetten pusztulunk el.


Ezért hát dolgozni, dolgozni, dolgozni. Elég volt a gyülésezésekből, szövetkezésekből, egyesületesdikből, a szónoklatok áradatából. Hagyják ezeket jobb időkre, amikor rá érünk majd és amikor e tumultusok tultengése – bármennyire tiszteletreméltó szándékuak, hazafias intenciójuak, népboldogító célzatnak is azok – nem fogja akaratlanul, jóhiszeműleg is fokozni a lázat, strófolni a feszültséget.


Amig nincs munka, kenyér, nincs értéke a pénznek, nincs vállalkozás, amely jelent ad és jövőt biztosít: addig hiábavaló a legszebb utópiák kergetése is, haszontalanok a legszentebb célkitüzések is. Munka és kenyér nélkül nem lehet sem nemzeti Magyarországot, sem keresztény Magyarországot, sem Nagy-Magyarországot teremteni.


Ezért hát mérsékeljék a gyülések, tüntetések számát, szállítsák le minimumra az egyesülteti és más egyéb nyilvános szerepléseket. Higyjék el rögtön lecsökken az izgalom és megszünnek az exsesszusok. A bujtogatással, demagógiával, izgatással pedig le kell számolni. Ezek a kirobbanások – lehet hogy akaratlan – felbujtás, értelmi szerzői és bünsegédei. Majdnem olyan fontos ez, - talán fontosabb is? – mint az eddigi bünök elkövetőinek biróság elé állítása. Bár ez is elengedhetetlen követelménye a jogrendnek, az alkotmányosságnak és a nyugalomnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A világkereskedelem számokban A világkereskedelem számokban
A világkereskedelmi forgalom hanyatlásáról s arról, hogy ebben a...
A Semmeringi hegyi verseny A Semmeringi hegyi verseny
A kontinensek kétségkívül legnevezetesebb hegyi-versenye, a...
A MAC veresége a kardcsapatbajnokságban A MAC veresége a kardcsapatbajnokságban
A Magyarország 1923. évi kardcsapatbajnokságáért folyó küzdelemnek...
Az oroszok kiürítik Mukdent Az oroszok kiürítik Mukdent
A szept. 17-ike óta a mandsuriai harcztérről érkező hírek azt...
Az orosz rendőrség titkaiból I. Az orosz rendőrség titkaiból I.
Külföldi nagyobb lapok szenzáczió gyanánt kezdték meg Bakaj Mihály...
Megölték London legszebb színésznőjét Megölték London legszebb színésznőjét
Londonban ma közbeszéd tárgyát képezi au a pár, melyet a gyilkosság...
A cselédtörvény megszavazása A cselédtörvény megszavazása
A gazdasági cselédtörvényjavaslattal végre szerencsésen végezett a...
A kormány lemondása A kormány lemondása
A hivatalos „Budapesti Közlöny” szeptember 14-iki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98