Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Nyomozás a Somogyi és Bacsó-ügyben

Ötnapos, megfeszitett nyomozó munka után ma már csöndesebb a rendőrség környéke. Február 18-ától, szerdától állandóan tanuk, detektivek, rendőrtisztviselők várakoztak Nagy Károly detektivfőnök, Marinovich Jenő főkapitányhelyettes és Dorning Henrik főtanácsos előszobáiban. Vasárnap délelőtt már nyugodtabbak ezek az előszobák, a rendőrség munkája a befejezés felé közeledik. Adataik sorozata biztos képet adott az rablás jelenetétől a gyilkosság végrehajtásáig.

A nyomozás megállapitotta, hogy az autó, amelyen Somogyi Bélát és Bacsót szállitották, kedden, 17-én este félnyolc óra körül a Nemzeti Szinház környékén cirkált, majd háromnegyed kilenckor odaállott a sötét nappali pénztár mellé. Két egyén az autó utasai közül a Conti-utca környékén várakozott Somogyi Béla eljövetelére a Népszava szerkesztőségéből.

 

A két szerkesztő kilenc óra tiz perckor lassan, sétálva a Szimplon-kávéház oldalán jött egész a Rökk Szilárd-utca sarkán levő postahivatalig. A várakozó két ember követte Somogyit és Bacsót a Rökk Szilárd-utca sarkáig, ahol igazolásra szólitották valószinüleg az ujságirókat, majd több társukkal az autóba kényszeritették az ellenkező Somogyit és Bacsót.

 

Bent az utóban már nem ellenkezett egyikük sem. Kemény, tompa ütésü botokkal elcsendesitették őket. Az autó azután a Váci-köruton, a Váci-uton rohant Ujpest irányába. A robogó kocsi nekiszaladt az ujpesti vámsorompónak és megállott. A sorompó eltörte a két erős reflektor üvegét, leszakitotta az olajtartályt és megsértette az olajcsöpögtetőt. A közelben posztoló rendőr igazoltatta az autó utasait és felirta az autó számát.

 

Ujpesten tul, a dunakeszi határban azalatt a husz perc alatt, mig a gyilkosokra várakozott a kocsi, a megrongált olajtartályból másfél liter olaj szivárgott az országutra. Megállapitották, hogy a gyilkosságot 9 óra 13 perckor hajtották végre és a kocsi 10 óra után hajtott visszafelé az ujpesti vámon.

 

Másnap, szerdán délelőtt a megrongált gépkocsi már a Rottenbiller-utca 13. szám alatti autó-garageban volt, hogy rendbe hozzák. A rendőrség itt akadt a kocsira.

A nyomozás adatait a rendőrség a belügyminiszterhez terjesztette föl.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bacsó Béla Somogyi Béla A gyászoló közönség Somogyi koporsója körül Somogyi Béla ravatala Vanczák János búcsúbeszédet mond Somogyi koporsója előtt a szociáldemokrata párt és a Népszava nevében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98