Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

A kolera Tripoliszben 1.

Az orvosi tudomány csak kétféle kolerát ismer, pedig van egy harmadik is, a „kolera nosztrasz”, amely a meleg nyári hónapokban szokott mutatkozni, teljesen ugyanolyan tünetek közt, mint az igazi ázsiai kolera. Ez a harmadik kolera azonban nem járványos és csak ritkán halálos kimenetelü, minélfogva itt nem is foglalkoztunk vele.

Itt a járványszerüen fellépő koleráról, másképp ázsiai koleráról, vagy röviden: koleráról van szó, amely időnként annyi borzalmat áraszt Európa ama részeiben, ahová el tud hatolni. ez az exotikus eredetű betegség valami száz éve látogatta meg először Európát és akkor eljutott egész Franciaországig. Már akkor elismerték rendkívül ragályos és rettenetes voltát.

A pestis, amely szintén nagyon fertőző nyavalya, nem ismer országhatárokat és az eddigi tapasztalás szerint független az évszakokból is mert pusztít, ugy télen, mint nyáron. A kolerával nem így vagyunk. Ennek utja megmagyarázhatatlanul szeszélyes: némely vidéken teljes erejével dühöng, mialatt a legközelebbi szomszédot elkerüli.

Igy például, mialatt 1911-ben Párisban és Marseilleben igen sok áldozatot szedett, Versailles és Lyon majdnem teljesen mentesek maradtak tőle, mert az alig egy-két szórványos eset nem számít. Másrészről a tapasztalás szerint csupán a nyár és az ősz eleje azok az évszakok, amelyek alatt a kolera jelentkezni szokott. Télen még nem fordult elő, legfőllebb nagyon szórványosan.

Ez a különös körülmény azt a teóriát vetette fel, hogy a kolera fészke a talaj, amelyben némely évszakban kolera csirái elhalnak. A problémát a tudomány még nem döntötte el, mert a bakteriológia nem tudott rá fényt deríteni.

Hála azonban a nagy német tudós, Koch Róbert kutatásainak, annyit már meg lehet állapítani, hogy a kolerával megfertőzötteknek váladéka egy különös mikrobát tartalmaz, a bacillus virgulust, másként a kolera-vibriót. Ez egy parányi, csupán górcső alatt látható állat ez, amely rendkívül mozgékony és gyorsan fejlődik, szaporodik a húslevesben, valamint a zselatinban, amelyet különös módon tesz híggá.

Ma már egész bizonyos, hogy a Koch-féle bacillus vagy vibrió többé-kevésbé, de mindig megvan a kolerában, csak az nincs eldöntve még, hogy a kolerát valóban ez a bacillus okozza-e?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98