Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

A mezőgazdasági termelés biztositása

A mezőgazdasági termelés biztositása érdekében a kormánynak 2493. M. E. számu rendelete a következőket irja elő: 

Olyan földterületeket, amelyeket eddig is mezőgazdasági müveléssel szoktak hasznositani, a folyó gazdasági évben megmüvelés nélkül hagyni nem szabad. A mezőgazdasági földbirtok felszerelését, a megmüveléshez szükséges igás állatokat elidegeniteni, levágni vagy a földbirtokról egyébként elvinni csak hatósási engedéllyel szabad.

Állatokat igy is csak olyanok részére szabad és pedig semmiesetre sem levágás, ha nem kizáróan továbbtartás céljából elidegeniteni, akik azokat a legközelebbi takarmánytermésig megfelelő takarmánnyal ellátni készek és képesek.

Ha a földbirtok megmüveléséhez szükséges gazdasági cselédek és munkások elegendő számban rendelkezése állanak, a birtokos a gazdálkodás folytatását az 1920. évre sem egészben, sem részben meg nem szüntetheti. Ha a birtokos a földet kellő időben megmüvelni és bevetni nem képes, köteles a megmüvelésre váró földet akár egészben, akár részletekben a folyó gazdasági évre részes müvelésre vagy haszonbérbe kiadni s ha ez nem sikerül, köteles ezt a körülményt és a gátló akadályokat a községi elöljáróságnak kellő időben bejelenteni.

Ha a birtokos a fentirt mód szerint az elöljáróságnál bejelentett területek megmüveléséről még az elöljáróság támogatásával sem képes gondoskodni, a községi elöljáróság köteles a község arra képes gazdáit, gazdasági munkásait, gazdaköreit stb. felhivni, hogy a területet vegyék át haszonbérleti vagy részes gazdálkodásra.

Az ingatlan fekvése szerint illetékes közigazgatási bizottság gazdasági albizottsága vagy a földmivelésügyi miniszter a termelés biztositása érdekében vagy más fontos közérdekből is arra kötelezhet bármely nagybirtokost, hogy az általa kezelt mezőgazdaságilag müvelhető földekből akkora területet, amekkorának elvonása a birtok többi részén az okszerü gazdálkodást sem gátolja, egy gazdasági évre kisebb részletekben méltányos feltételek alatt kellő időben haszonbérbe vagy müvelésre adjon azoknak a földmunkásoknak, akik az 1918. vagy 1919. évben haszonbérletet vagy részes müvelést vállaltak s az akkor birt földek még bevetve nincsenek, továbbá olyan hadirokkant vagy hadiszolgálatban állott más földmiveseknek, akik bár tőlük a föld okszerü megmunkálása várható, a megélhetésükhöz szükséges földhöz másként önhibájukon kivül nem juthatnak. 

Aki a rendelet bármelyik rendelkezését megszegi, hat hónapig terjedhető elzárással és 2000 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntethető. A rendelet kihirdetése napján életbe lép. 

A rendelet feltétlenül szükséges és célszerü, de nézetünk szerint néhány héttel későn jön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98