Dtum
Login with Facebookk
1920 | Március

Az olvasztott bazalt

 A bazalt, ez a vulkáni eredetű kőzet a csonka Magyarország területén nagy kiterjedésben fordul elő, főként a Balaton mentén. Leginkább kövezetkőnek használják. mert nagyon kemény, a nyomást jó birja és nehezen kopik.

De mint faragott kő is bevált, főként lépcsőfokok, falburkolatok stb. részére. A balatoni bazalt-bányáknak ezért nagy a fontossága. Azonban a bazaltkő használatát megnehezíti, hogy keménysége miatt csak nehezen faragható, s ez az oka, hogy bár olcsón fejthető, mégis szűk körű az alkalmazása. Ezért nagyon érdekes Dr. Rubbe franczia tudósnak az a találmánya, hogy a bazaltot megolvasztja és különböző formákba önti s így használhatóbbá teszi.

Rubbe kisérletei szerint a bazalt mintegy 1300 C°-nyi hőmérsékleten olvad és önthető; de az így előállított anyag üvegszerű, törékeny. Ribbe-nek azonban sikerült gondos kisérletezéssel hevítő eljárás útján az öntött anyagnak visszaadni az eredeti kőzetszerkezetét. A kisérletek folyamán az olvasztott bazaltnak több jó tulajdonsága derült ki:
1. A kopásnak és a törésnek egyaránt nagyon ellenáll s a természetes kőzetet ebben a dologban felülmulja.
2. Savak nem támadják meg.
3. Nagy az elektromos ellenállása.

Az első tulajdonság különösen alkalmassá teszi kövezetkoczkák, lépcsőfokok, burkolatkövek, szegélykövek stb. készítésére. A koczkakövek nagy szabályossággal önthetők s ezért a belőlük készített kövezet nagy pontossággal készíthető el. S mivel alig kopik, tartóssága szinte örökéletű. Továbbá öntés útján díszitmény-kövek, boltozatkövek stb. is könnyen előállíthatók.

Mivel savak nem támadják meg, kádak, medenczék, csatornák, chemiai szerek eltartására szolgáló edények stb. készíthetők belőle. Fedő-pala is önthető belőle. Az erre a czélra szánt bazalt-öntvénynek horzsakő-szerkezetet lehet adni, hogy könnyű legyen.

Az elektromossággal szemben tanusított nagy ellenállása alkalmassá teszi áramszigetelésre. Az öntött bazalt elektromos ellenállás dolgában felülmul minden más anyagot s míg a bazalt olvasztott állapotban van, a fémvezetők jól rögzíthetők benne. Az öntött bazaltnak tehát nagy jövője van s rövid időn belül kiterjedt alkalmazása várható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98