Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Záróra: 10-kor

A tüzelőanyagokban való takarékoskodás arra bírta a kormányt, hogy még jobban megszorítsa nyilvános helyiségek nyitva tartásának idejét. A hivatalos lap vasárnapi számában megjelent rendelet értelmében ezentúl a nyilvános étkezőhelyiségeket (kávéházak, korcsmák, bárok) a szinházakat , orfeumokat, mozikat, tánciskolákat és más szórakozó helyeket esti 10 órán tul nem szabad nyitva tartani.

 

A rendelet csak a főváros területén levő vendéglőknek kegyelmezett meg, amennyiben a belügyminiszter intézkedéséig egyelőre éjféli 12 óráig nyitva maradhatnak és kivonja a szigoru korlátozás alól a vasúti vendéglőket is az esetben, ha az utazó közönség érdekei azok nyitvatartását kivánják. Bármennyire megértjük is a helyes intenciókat, amelyek a kormányt a rendelet kibocsátására indították, mégis úgy véljük, hogy a záróra e szigoru korlátozásával túllőtt a célon.

 

Már az is érthetetlen, hogy miért kellett a vendéglőkkel kivételt statuálni, a mikor a kávéházaknak, korcsmáknak és a bároknak már 10 órakor zárniok kell, tehát azoknak a helyiségeknek, amelyeket a közönségnek legkevésbbé tehetős része szokott felkeresni. Nem akarjuk felemlíteni, hogy a tüzelőanyagok kimélése éppen a kávéházaknál nem szolgálhat érvet zárórájuk e szigoru korlátozására; sok ezer ember menekült eddig a márványasztalok mellé, mert otthon egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés fütöanyag van és mert takarékoskodni kell a villamos világítással.

 

Aztán figyelembe lehetett volna venni azt is, hogy a legtöbb kávéház már ellátta magát fütöanyaggal és hogy az a helyiség, amelyben esti 9-10 órakor még meleg van, ujabb tüzelőanyag nélkül is elegendő meleget nyújt éjféli 102 óráig. A pár órai villamos világitás szénszükséglete pedig igazán oly minimális, hogy egyáltalán nincs arányban sem a kávéháztulajdonosoknak okozott kárral, sem azzal a kellemetlenséggel, amelynek a közönség jórésze kénytelen alávetni magát. És ami a kávéházakra az épp ugy szól a mozikra is, amelyeket egyenesen exisztenciáukban sujt a nyitvatarthatás idejének két órával való megszorítása, amivel tapasztalat szerint együtt szokott látni az alkalmazottak jövedelmének, esetleg elhelyezkedés lehetőségének csökkenése.


Nem utolsó sorban elsietett a rendelet a főváros magasabb érdekei szempontjából, amelyek perhoreszkálnak mindent, ami az idegenforgalom előmozdulását megnehezíti. Hálásan jegyezzük föl, hogy ez a kormány volt az, amely okos és erélyes intézkedésekkel visszaállitotta Budapest éjjeli rendjét, méltán várhattuk tehát tőle, hogy egyéb rendelkezéseivel is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a főváros éjjeli élete, amelyben annyi vonzó talált az ide került idegen, visszanyerje régi békés éjjeli arculatát.


És az uj-rendelete más célt szolgál, talán ideig-óráig helyesel, de hisszük, hogy nagyon hamar kedvezőbbre fordul a fűtőanyag hiány is és a kormány elsősorban a mai rendelet szigoruságán fog enyhiteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98