Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Záróra: 10-kor

A tüzelőanyagokban való takarékoskodás arra bírta a kormányt, hogy még jobban megszorítsa nyilvános helyiségek nyitva tartásának idejét. A hivatalos lap vasárnapi számában megjelent rendelet értelmében ezentúl a nyilvános étkezőhelyiségeket (kávéházak, korcsmák, bárok) a szinházakat , orfeumokat, mozikat, tánciskolákat és más szórakozó helyeket esti 10 órán tul nem szabad nyitva tartani.

 

A rendelet csak a főváros területén levő vendéglőknek kegyelmezett meg, amennyiben a belügyminiszter intézkedéséig egyelőre éjféli 12 óráig nyitva maradhatnak és kivonja a szigoru korlátozás alól a vasúti vendéglőket is az esetben, ha az utazó közönség érdekei azok nyitvatartását kivánják. Bármennyire megértjük is a helyes intenciókat, amelyek a kormányt a rendelet kibocsátására indították, mégis úgy véljük, hogy a záróra e szigoru korlátozásával túllőtt a célon.

 

Már az is érthetetlen, hogy miért kellett a vendéglőkkel kivételt statuálni, a mikor a kávéházaknak, korcsmáknak és a bároknak már 10 órakor zárniok kell, tehát azoknak a helyiségeknek, amelyeket a közönségnek legkevésbbé tehetős része szokott felkeresni. Nem akarjuk felemlíteni, hogy a tüzelőanyagok kimélése éppen a kávéházaknál nem szolgálhat érvet zárórájuk e szigoru korlátozására; sok ezer ember menekült eddig a márványasztalok mellé, mert otthon egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés fütöanyag van és mert takarékoskodni kell a villamos világítással.

 

Aztán figyelembe lehetett volna venni azt is, hogy a legtöbb kávéház már ellátta magát fütöanyaggal és hogy az a helyiség, amelyben esti 9-10 órakor még meleg van, ujabb tüzelőanyag nélkül is elegendő meleget nyújt éjféli 102 óráig. A pár órai villamos világitás szénszükséglete pedig igazán oly minimális, hogy egyáltalán nincs arányban sem a kávéháztulajdonosoknak okozott kárral, sem azzal a kellemetlenséggel, amelynek a közönség jórésze kénytelen alávetni magát. És ami a kávéházakra az épp ugy szól a mozikra is, amelyeket egyenesen exisztenciáukban sujt a nyitvatarthatás idejének két órával való megszorítása, amivel tapasztalat szerint együtt szokott látni az alkalmazottak jövedelmének, esetleg elhelyezkedés lehetőségének csökkenése.


Nem utolsó sorban elsietett a rendelet a főváros magasabb érdekei szempontjából, amelyek perhoreszkálnak mindent, ami az idegenforgalom előmozdulását megnehezíti. Hálásan jegyezzük föl, hogy ez a kormány volt az, amely okos és erélyes intézkedésekkel visszaállitotta Budapest éjjeli rendjét, méltán várhattuk tehát tőle, hogy egyéb rendelkezéseivel is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a főváros éjjeli élete, amelyben annyi vonzó talált az ide került idegen, visszanyerje régi békés éjjeli arculatát.


És az uj-rendelete más célt szolgál, talán ideig-óráig helyesel, de hisszük, hogy nagyon hamar kedvezőbbre fordul a fűtőanyag hiány is és a kormány elsősorban a mai rendelet szigoruságán fog enyhiteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A japánokról A japánokról
Az előkelő japán közönség I. osztályon utazik s egy-egy utas...
A mezőgazdasági szénszükséglet biztositása A mezőgazdasági szénszükséglet biztositása
A földmivelésügyi népbiztosság az 1919. évi cséplési és őszi szántási...
Olaszország – Magyarország 4:3 Olaszország – Magyarország 4:3
Vasárnap egész délután zuhogott az eső az Örökvárosban, ahová a...
Világító vezeték a drótnélküli telefon szolgálatában Világító vezeték a drótnélküli telefon szolgálatában
A drótnélküli telefon-érintkezéshez még közeleső helyek között is...
Gibraltár, a Földközi tenger kulcsa Gibraltár, a Földközi tenger kulcsa
Angol tengerészkatonák egyik szakasza lövészgyakorlatot tart a...
Történeti időben kihalt hazai emlősállataink - Európai hód Történeti időben kihalt hazai emlősállataink - Európai hód
Faunánkhoz kell emlékezetül számítanunk azokat az emlősöket is,...
Az UTE kerékpárstadion nemzetközi versenye Az UTE kerékpárstadion nemzetközi versenye
Az UTE kerékpárstadion nemzetközi versenyének tegnap két nagy...
 Csicsery Orosz György ezredes furfangos csalója Csicsery Orosz György ezredes furfangos csalója
Vasárnap, az esti órákban Csicsery György nyugalmazott ezredes...
A málna-tenyésztésről
Kellemetes izű, ugy házi használatra nagyon jó, mint piaczon is...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98