Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Silovszky ágyúgolyói

 A gázok ellenállása annál kisebb, mennél nagyobb a hőmérsékletük. E fizikai törvény alapján szerkesztett Silovszky orosz feltaláló olyan ágyúlövedékekez, melyek jóval messzebb szállottak, mint a közönséges ágyúgolyók.

A feltaláló a golyót repülés közben a közönséges levegőnél jóval nagyobb hőmérsékletű gázzal vette körül s így jelentékenyen megcsökkentette a súrlodó ellenállást s lehetővé tette a golyónak nagy távolságra jutását. A lövedék útja ily módon nagyon megközelitette a parabolát, melyet az elmélet szerint a légüres térben fut be a légüres golyó.

Silovszky ágyúgolyóiról a mellékelt rajzok adnak fölvilágosítást. Az 1. képen a lövedék hengeres testétől az F rekeszték választja el a C-vel jelölt kúpos előrészt, mely forró gázt fejlesztő anyaggal van telve. Ezt az éghető anyagot a D kapszli gyújtja meg a kilövés pillanatában s a fejlődő gázok az E nyiláson távoznak el s szállás közben körülveszik a lövedéket.

A 2. képen a lövedéknek hosszú, B-vel jelölt nyaka van, melyen elől nyilások vannak a gáz eltávolodására. A B nyakba A cső illik, mely C éghető anyagot ( pl. vörös foszfort ) tartalmaz. Ez az éghető anyag, D középponti mag körül helyezkedik el, mely aluminotermikus vegyületből áll. Az E kapszli gyujtja meg az éghető anyagot, melynek forró gázai a nyilásokon kiáramolva csökkentik a golyó súrlódását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98