Dtum
Login with Facebookk
1920 | Szeptember

Nyugatmagyarország ünnepe

Szombathely, szept. 19.

Vasárnap folyamán a Vasvármegye Népgondozó Szövetség nagyszabásu hazafias ünnepséget rendezett, amelyben az időközben hirtelen megbetegedett kormányzót gróf Teleki Pál miniszterelnök képviselte. Az ünnepségeken a miniszterelnökön kívül jelen volt a kormány és a nemzetgyülés számos tagja, köztük Rubinek, Tomcsányi, Sréter, Vass sokorópátkai Szabó István miniszterek és Huszár Károly volt miniszterelnök is, azonkívül sok képviselő és több államtitkár.


A miniszterelnök Mikes János gróf megyéspüspök nagy éljenzéssel fogadott beszédére kijelentette, hogy a kormányzó előtt, aki rendkivül sajnálja, hogy itt nem jelenhet meg, a nemzet igazi céljait átérző szavakat tolmácsolni fogja. Ezután a Nyugatmagyaroszági Cserkész Szövetség meghivta a miniszterelnököt a szövetség zászlajának fölavatására. A zászlószentelési szertartást Mikes megyéspüspök végezte, a ki beszédet intézett az ifjusághoz.


A pontban kilenc órakor ágyudörgés és a Himnusz hangjai mellett beérkező különvonatnál a miniszterelnököt és a kormányzó képvselőjét gróf Cziráky József, Vasvármegye főispánja üdvözölte. A miniszterelnök válaszában szóvátette, hogy a kormányzó ur őfőméltósága sajnálja, hogy az ünnepségen nem jelenhetett meg. Eután a diszszázad megszemlélése következett, majd Vasmegye törvényhatósága nevében Hercz Géza alispán üdvözölte a miniszterelnököt. Hangoztatta, hogy Nyugatmagyarország népe a magyar haza iránt törhetetlen hűséggel viseltetik és a területi integritást kész mindenkor megvédeni.


A miniszterelnök rövid válasza után a pályaudvarról a közönség ezreinek sorfala között a Főtérre hajtatott. A menetet Vas vármegye törvényhatóságának ragyogó díszmagyarba öltözött lovasbandériuma nyitotta meg. A Főtéren Szombathely város képviseletében üdvözölték a miniszterelnököt és a kormány tagjait, majd a helyőrség fölállított csapatai fölötti szemle következett. A szemle után a csapatok diszmenetben elvonultak.


Innen a miniszterelnök és a kormány tagjai gyalogszerrel Mikes János gróf rezidenciájához vonultak, ahol a papság élén a püspök üdvözölte a miniszterelnököt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az ünnepségfellobogózott résztvevői Gróf Mikes János püspök beszél, mellette áll Sréler István és Teleky Pál
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98